Dit jaar ben ik mijzelf aan het uitdagen om recepten te maken die ik nog nooit eerder bereid heb. Zo ook lemon curd. Alleen had ik geen citroenen in huis, maar wel die heerlijke rode bloedsinaasappels. Nou dan wordt het vandaag bloedsinaasappel curd zelf maken.

 

Curd

 

Ik vond het eerlijk gezegd best spannend om dit te maken. Maar ik wil uit mijn comfortzone stappen en nieuwe recepten bereiden, daar hoort curd ook bij. Ik ben gek op lemon curd, maar ik moet zeggen dat deze bloedsinaasappel curd ook heel erg lekker geworden is.

 

Zelfgemaakt lemon curd is ontzettend lekker en het valt reuze mee om te bereiden. Het is een soort zoete spread die je in allerlei zoete recepten kunt gebruiken. In Engeland en Amerika wordt het veel gebruikt om op toast of bij scones te serveren. Het is een lekker alternatief voor jam als vulling in taarten, cakes en/of gebakjes.
Ook lekker op pannenkoeken, wafels, beschuitje of muffins.

 

Lemon curd wordt gemaakt van eieren, (citrus)sap en rasp, ongezouten roomboter en suiker. Maar je zou het ook kunnen maken van ander soort fruit zoals bijvoorbeeld rabarber, passievruchten, mango of bessen.

 

Door de rasp van de schil te gebruiken, geef je het extra smaak van de citroen, sinaasappel, bloedsinaasappel, grapefruit, limoen of mandarijn mee. Zeef na de bereiding de curd, zodat je eventuele schilletjes, pitten en zest eruit haalt en je een gladde curd krijgt.

 

Ik denk dat de curd ook lekker als dessert is, verwerk het door yoghurt, over ijs, maak er een lemon meringue pie of cheesecake van. Of roer het door de slagroom en vul er soesjes mee. Zo zie je maar, als je eenmaal deze curd gemaakt hebt, kan je het overal voor gebruiken.

 

Tips:

 

Natuurlijk kan je de curd ook maken van andere citrusvruchten. Daarom heb ik de hoeveelheid sap vermeld wat je nodig hebt voor het maken van een curd.
Bekijk in de foto Gallery hoe ik het gemaakt hebt.
Deze marmelade van bloedsinaasappels is ook erg lekker.

 

Benodigdheden: pan met dikke bodem, zeef en inmaakpotje

 

 

Bloedsinaasappel curd zelf maken: