Char Siu is een specialiteit uit Hong Kong, die je op straat bij gespecialiseerde stalletjes of in een restaurant eet. Meestal wordt het van het vette deel van het varken gemaakt, van bijvoorbeeld de hals of de buik. Het mooiste vlees ervoor is eigenlijk procureur van het varken. Ik heb er Chinese speklapjes (Char Siu) van gemaakt.

 

Chinese barbecue pork belly is een van de meest populaire varkensvleesgerechten in de Chinese/Kantonese keuken en een van de meest bestelde gerechten in restaurants.
Char Siu oftewel Chinees barbecuevarkensvlees is een sappig, zoet en hartig gerecht dat eenvoudig thuis te maken is. Ik heb er mijn variant op gemaakt, namelijk deze verrukkelijke speklapjes.

 

Char Siu

 

Met zijn zoete en hartige marinade is dit sappige varkensvleesgerecht een culinair genot. En als je je zorgen maakt dat dit klassieke Chinese gerecht te ingewikkeld is om thuis te maken, denk dan nog eens goed na. Met dit eenvoudige recept kun je je eigen versie maken met gemakkelijk te vinden ingrediënten en met minimale inspanning.
Het originele recept vereist varkensschouder wat in z’n geheel geroosterd wordt. Maar ik heb speklapjes hiervoor in de plaats genomen. Je kunt ook mager buikspek (of spareribs), varkensschouder of een andere varkensfilet die jij lekker vindt gebruiken.
En als je geen fan bent van varkensvlees, probeer dit dan eens met kippendijen.

 

Chinese 5-spices zijn samen met de hoisinsaus, essentieel voor dit gerecht. Je kunt het ook zelf maken.
Je kunt de hoisinsaus, Chinese rijstwijn, szechuan peper en Chinese 5-spice poeder moeten kunnen vinden in het Aziatische gedeelte van een grote supermarkt.

 

Char Siu betekent letterlijk ‘vork branden/braden’. Dit is een verwijzing naar de traditionele bereiding, aan spiesjes gezet met lange vorken en gebarbecued boven een vuur.
Ik heb geen van deze dingen en ik wil ook geen brand in mijn huis stichten. Maar ik heb een manier bedacht om dit veilig thuis te doen, zonder dat je brandblussers nodig hebt.

 

Erbij

 

Serveer dit gerecht met gekookte witte rijst of groenten, en giet er nog extra Char Siu-saus over. Ik heb er roergebakken wilde spinazie en gekookte rijst erbij gegeten.

Ook lekker met deze Chinese koolsalade met mandarijn.

 

Tips:

 

Als je geen szechuan peper vinden, gebruik dan zwarte peperkorrels.

De Chinese rijstwijn kan je eventueel vervangen door droge sherry.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Chinese speklapjes (Char Siu):