Mijn grote pot zelfgemaakte granola was leeg, tijd om een nieuwe batch te maken. Het is zomer en warm, tijd voor een zomerse granola. Deze citroen maanzaad granola past perfect in dit seizoen. Lekker fris en knapperig, dit wil je proeven!

 

Citroen maanzaad

 

De combinatie citroen maanzaad wordt vaak gebruikt in cake of koekjes. Het is een klassieke combinatie, maar ik heb geen idee waar het vandaan komt. Ik vermoed uit het Midden-Oosten, maar zeker weten doe ik het niet.
Omdat het zo’n goede combinatie is, heb ik het nu verwerkt in deze granola en ik moet zeggen dat het een lekkere friszure granola is geworden.
Voor extra citroensmaak heb ik toch nog een paar druppels citroenextract gebruikt, je zou ook nog extra citroenzeste kunnen gebruiken.

 

Granola

 

Granola is een geroosterd mengsel van granen (bijvoorbeeld havervlokken), zaden, pitten, noten, gedroogd fruit, olie of boter en een zoetmiddel zoals bijvoorbeeld honing of agavesiroop.
Zelf granola maken is helemaal niet moeilijk en het een stuk goedkoper dan de granola uit de supermarkt. En het voordeel van zelf maken is dat je weet wat erin gaat. Je kunt het zelf op smaak brengen en zo gezond maken als je zelf wilt.

 

Ik gebruik altijd grove havervlokken als basis. De noten kunnen ongebrande amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten of pistache zijn. Hak ze van tevoren even grof, zodat je niet hele grote noten in de granola hebt.
Voor de zaden en pitten kan je bijvoorbeeld chiazaad, maanzaad, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten en/of zonnebloempitten gebruiken.
Ik heb er nu geen gedroogd fruit in gedaan, maar gedroogde kersen, cranberries of blauwe bessen lijken me erg lekker bij.

 

Granola recepten

 

Ik heb aardig veel granola recepten op de site staan. Deze heerlijke Granola met vlierbloesemsiroop, Schwarzwalder kirsch granola, Tropische fruit granola, Mokka granola, Pistache granola met vijgen en Chocolade granola zijn daar een paar voorbeelden van.

 

Tip:

 

Bak de granola niet op te hoge temperaturen in de oven, dan wordt het vrij hard. Je wilt dat het lekker bros blijft.

Recept Citroen maanzaad granola: