Ik had nog een ‘oud’ bruin stokbroodje liggen. Wat zal ik er eens van maken? Ik had ook nog een blikje gerookte sardientjes in de kast liggen en tomaten in de vensterbank. Tada de crostini met sardines en tomaat is onze late lunch geworden. Deze crostini is natuurlijk ook lekker bij de borrel of als voorgerechtje.

 

Crostini of bruschetta

 

Is het nou crostini of bruschetta? Ik wist het eerlijk gezegd niet. Ik heb al eens vaker hapjes gemaakt van geroosterd stokbrood en heb dit bruschetta genoemd. Maar nu begon ik te twijfelen. Mijn eerste gedachte was crostini, maar waarom had ik die andere hapjes dan bruschetta genoemd? Tijd om dit eens uit te zoeken!

 

Wat blijkt nu? Zowel crostini als bruschetta is een hapje gemaakt van geroosterd brood. Maar de crostini is een kleiner geroosterd broodje. Dit kan zijn stokbrood, ciabatta of boterhammen in blokjes gesneden.
Bruschetta is een geroosterde grote boterham zoals bijvoorbeeld van zuurdesembrood. Nooit geweten dat dit het verschil is.
Er wordt ook geschreven dat de crostini alleen maar met tomaat belegd mag worden en dat de bruschetta met van alles belegd kan worden.

 

Beiden zijn super lekker. Het brood wordt geroosterd in de oven of in een pan, voorzien van olijfolie en knoflook. Daarna kan het belegd worden met allerlei heerlijkheden. Eet het als borrelhapje of als voorgerecht. En als lunch is het ook lekker hoor.

 

Gebruik wel lekker stokbrood, ciabatta of (stevig) brood hiervoor en natuurlijk een lekkere olijfolie. Als je tomaten gebruikt moeten ze wel lekker zoet en rijp zijn.
Ik heb nu de gerookte sardientjes die nog in de kast lagen, gebruikt. Maar je kunt ook ‘gewone’ sardientjes uit blik, tonijn uit blik, een lekkere gedroogde ham, salami, carpaccio of een lekkere kaas erop doen. Gegrilde groenten zoals courgette, aubergine of paprika is natuurlijk ook lekker.

 

Tip:

 

Voor een subtiele knoflooksmaak bestrijk het warme brood met een heel teentje gepelde knoflook.

 

 

Recept Crostini met sardines en tomaat: