Ik had die lekkere Dukkah van Souq gekregen en nog lamshaasjes in de vriezer liggen. Die twee leken mij een goede combinatie en daarom aten wij vandaag dukkah lamshaasjes met tahinsaus. En het was inderdaad een heerlijke combi, vooral met de groene tahinsaus die ik van daslook gemaakt had. De dukkah geeft het lamsvlees een lekkere crunch en smaak.

 

Lamshaasjes

 

Als je iets bijzonders wilt bereiden, bak dan eens lamshaasjes. Het malse en sappige vlees heeft een milde lamssmaak, een echte verwennerij voor de liefhebber. In mijn blog: Eet jij wel eens lamsvlees, kan je lezen welke stukken lamsvlees er zijn en hoe je die het beste bereiden kunt. Ik bestel mijn lamsvlees altijd online bij mijn vaste slager, dan weet ik zeker dat ik goed vlees krijg.

 

Een lamshaasjes is toch wel een van de malste stukjes vlees van het lam. Omdat de haasjes zo klein zijn, hoef je ze maar kort te bereiden. Ik serveer ze het liefst rosé, dan blijven ze het meest sappig.
Je kunt de haasjes het beste op het laatst pas bakken, dus als je de rest van het gerecht al bijna klaar hebt. Voordat je de haasjes gaat bakken, dep je ze even droog met keukenpapier. Bestrooi ze met de kruiden en bak ze dan rondom aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie en/of een klontje roomboter. Bak de haasjes dan nog even een paar minuutjes aan beide kanten tot de gewenste gaarheid.
Haal ze uit de pan en laat ze even rusten op de snijplank voordat je ze aansnijdt.

 

Rode uien

 

Ik heb bij dit gerecht geroosterde rode uien geserveerd. Hiervoor zet je de oven op 200˚C en verwijder je de schil van de uien. Snijd de onderkant zodanig recht af zodat de uien kunnen staan in een ingevette ovenschaal. Snijd ze dan 4 keer in (niet helemaal) en haal de ‘blaadjes’ een beetje uit elkaar. Giet er wat olijfolie over en bestrooi met wat zout. Zet de ovenschaal in de hete oven en rooster de uien in ongeveer een uur krokant en gaar.

 

Tips:

 

Je hoeft deze lamshaas natuurlijk niet te serveren met de rode uien, maar dat is wel lekker. Ik zou er anders gegrilde aubergineplakken, geroosterde kikkererwten of roergebakken spinazie bij serveren. Ook is het lekker met deze Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika.

Als je geen daslook kunt vinden of het is niet in het seizoen, neem dan verse kruiden zoals munt, dille, koriander, peterselie of een combinatie daarvan.

 

 

Recept Dukkah lamshaasjes met tahinsaus: