Af en toe genieten wij van een heerlijke Espresso Martini cocktail en ik kwam erachter dat dit recept nog niet op de site stond. Hoog tijd om er weer eens eentje te maken en het recept van deze klassieke cocktail met jullie te delen. Ben jij gek op espressokoffie en cocktails, dan is dit er echt eentje voor jou! Dus zet maar snel een kopje espresso en pak een cocktailshaker erbij en shaken maar!

 

Espresso Martini cocktail

 

Deze cocktail is een koude koffie gemaakt van espresso, wodka en een koffielikeur. Het wordt gezoet met een suikersiroop, ik heb hiervoor in de plaats agavesiroop gebruikt.
Het heet weliswaar een martini, maar een martini cocktail wordt gemaakt van gin en vermout. Maar er zijn wel meer drankjes die martini genoemd worden, waarschijnlijk omdat ze in een martini glas geserveerd worden.

 

Ondanks dat het een klassieker onder de cocktails is, bestaat deze bekende cocktail nog niet zo lang. De cocktail zou in de jaren tachtig ontstaan zijn in een Londense bar. Je zou denken dat vanwege de espresso het een Italiaanse cocktail is, maar niets is minder waar. Een zekere dame (het zou om topmodel Kate Moss gaan) zou in deze Londense bar gevraagd hebben om een drankje wat haar zou ‘wakker maken en daarna verneuken’ (something that wakes me up, and then fucks me up).
Haar woorden hè, niet de mijne. Dit is dus koffie met sterke drank geworden.

Espresso Martini

Het recept voor Espresso Martini verschilt en ik heb er weer de mijne van gemaakt. Origineel zou de cocktail gemaakt zijn van 43 ml wodka, 21 ml espresso, 21 ml Kahlúa (Tia Maria of Crème de Café) en 9,5 ml suikersiroop. Dit wordt in een cocktailshaker met ijs geschud en zonder ijs uitgeschonken in een cocktailglas. Het drankje wordt gegarneerd met (chocolade) koffieboontjes.
Een niet te moeilijk recept voor een topper van een cocktail. En een echte opkikker!

 

Dalgona Espresso Martini

 

En dan heb ik nog een hele bijzondere variant op deze cocktail. Espresso Martini gecombineerd met Dalgona en zo kan jij deze ook maken voor 1 persoon:

2 el oploskoffie, 2 el kristalsuiker, 2 el heet water, 30 ml koffielikeur, 30 ml wodka, 5 ml agavesiroop, ijsblokjes

Mix de koffie, suiker en water met elkaar met een mixer tot het een lichtbruine kleur krijgt en er pieken ontstaan. Lepel dit in een cocktailglas.
Doe de koffielikeur, wodka en agavesiroop in een cocktailshaker samen met de ijsklontjes.
Schud dit goed en zeef boven de Dalgona in het martiniglas.

Espresso Martini

 

Tips:

 

Probeer ook eens deze Drunken Mel Espresso Martini of Espresso granita met slagroom.

Extra nodig: cocktailshaker, barmaatje en cocktail- of martini glazen

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Espresso Martini: