Ik kwam tot de ontdekking dat ik niet eens een recept van fish and chips op de blog had staan. Hoog tijd om het te maken en het recept met jullie te delen. Fish, chips & mushy peas is een klassiek gerecht uit de Britse keuken. Ik heb er ook nog een lekkere ravigottesaus bij gemaakt, dit is smullen geblazen.

 

Fish and Chips

 

Dit visgerecht wordt dus veel gegeten in het Verenigd Koninkrijk. Meestal als afhaalgerecht, maar ook vaak bij een fish and chips kraampje of in een viswinkel. Dit gebakken visje met patat werd al in 1860 verkocht. Het afhaalgerecht werd en wordt in papier gewikkeld geserveerd en soms zelfs in een oude krant.

 

Beslag

 

Het beslag kan gemaakt worden van bloem gemend met (ijs)koud bruisend water, melk of bier. Het bruisend water en bier geeft het beslag een luchtiger en extra krokante textuur.
De verhouding van bloem tot water of bier is 2 : 3. Ik vind het erg lekker om bier te gebruiken voor het beslag, maar je kunt ook bruisend water gebruiken.
Ook kan je nog smaakmakers aan het beslag toevoegen, zoals gehakte verse of gedroogde kruiden, specerijen, peper en zout.

 

Vis

 

Origineel wordt kabeljauw en schelvis gebruikt voor fish and chips, maar je kunt ook andere soorten vis gebruiken, zoals bijvoorbeeld heek, koolvis, wijting, scholfilet of zalm. Gebruik wel verse vis en geen vis uit de diepvries. Vis uit de diepvries is vaak erg ‘nat’ en dat geeft geen goed resultaat.

 

Erbij

 

Bij fish and chips wordt vaak mushy peas geserveerd. Dit is een soort erwtenpuree. Meestal worden de erwten zolang gekookt tot ze papperig zijn. Ik heb bevroren erwtjes laten ontdooien en even in de keukenmachine gehakt. Vind dit wat lekkerder en het is heerlijk fris bij de vis. Dit kan je ruim van te voren maken en vlak voor het serveren opwarmen.
Je kunt er nog een partje citroen bij serveren.

 

De frietjes* heb ik zelf gemaakt, het recept hiervoor vind je hier.
Als jij dit teveel werk vindt, kan je ook kant-en-klare frietjes kopen. Meestal koop ik ovenfrietjes als ik ze niet zelf maak.
Je kunt de saus en erwtjes van te voren bereiden en de frietjes in de oven bakken, dan hoef je alleen nog maar de vis te frituren.

 

 

Recept Fish and chips: