Een zoete stevige knabbel, lekker ’s morgens bij de koffie of ’s middags bij de thee. Deze flapjacks met pecannoten en cranberry’s zijn geliefd vanwege hun zachte, fudgy textuur en smaak. De flapjack is gemaakt van glutenvrije haver en zit boordevol geroosterde pecannoten en cranberry’s.

 

Er gaat niets boven een vers flapjack bij een kopje thee. Ik heb talloze haverrepen en energierepen geprobeerd, maar niets is te vergelijken met zelfgemaakte flapjacks. Ik denk dat goede boter een flapjack speciaal maakt. Roomboter en bruine basterdsuiker vormen een heerlijke karamelbasis voor de haverachtige flapjacks. De cranberry’s en pecannoten voegen een vleugje luxe toe aan dit recept. Dit is een geweldig eenvoudig recept om met kinderen te maken. En je kunt dingen toevoegen zoals bananenchips, hazelnoten, chocoladestukjes… of wat je maar wilt om deze flapjacks je eigen te maken.

Flapjacks met pecannoten en cranberry's

 

Flapjacks

 

Ik heb voor het eerst flapjacks gegeten toen ik 12 was en bij mijn nicht in Engeland logeerde. Geen idee wat het was, maar ik vond het toen al erg lekker. En ik weet nog hoe lekker het in haar keuken rook als ze dit aan het bakken was.
Flapjacks zien eruit als een soort havermoutkoekjes of mueslirepen. Ze ontstonden in de 17e eeuw en komen oorspronkelijk uit Groot-Brittannië.
De naam flapjacks komt uit Amerika, zo noemden ze daar – en noemen ze daar nog steeds – pannenkoekjes. Maar als wij het nu over flapjacks hebben, dan bedoelen we deze havermoutkoekjes.

 

Het is dus een traditionele Engelse lekkernij die erg populair is als koekje bij de thee of tussendoortje. Een flapjack laat zich het beste omschrijven als een havermoutkoek met daarin diverse soorten gedroogd fruit, noten, en zaden. Bereid je voor om verliefd te worden. Dit is een fantastisch lekkere en heerlijke reep waar je echt van gaat genieten!

 

Deze koek heeft alles wat een tussendoortje moet zijn: verantwoord, voedzaam en lekker van smaak. De flapjack is het ideale tussendoortje om mee te nemen naar het werk, school of gewoon lekker bij de koffie of thee. Nou ja, ze zijn natuurlijk niet echt verantwoord met de roomboter en suiker erin, maar wel ontzettend lekker.
Je kunt ze helemaal naar eigen smaak maken.
Ze worden gebakken als een grote koek en na het bakken stukken of repen gesneden.
Je wilt deze serieus proberen. Ze zijn niet alleen heel eenvoudig te maken, maar ik geloof ook dat ze voorbestemd zijn om een van je favoriete theetijdtraktaties te worden!

 

Tips:

 

Het hoofdingrediënt is havermout oftewel havervlokken. Ik zou de fijne vlokken hiervoor gebruiken.

Het lekkerste is toch wel om roomboter te gebruiken, maar als je dit liever niet wil gebruik dan een plantaardig alternatief.

Mocht je golden syrup kunnen vinden, gebruik dit dan in plaats van honing.

Probeer ook eens deze Flapjacks met paranoten of Peren flapjack crumble.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Flapjacks met pecannoten en cranberry’s: