Deze groene kruidensaus uit Duitsland heet daar Frankfurter Grüne Soße. De saus komt dus oorspronkelijk uit Frankfurt. Er zitten heel veel verschillende groene kruiden in de saus zoals peterselie, bieslook, veldzuring, kervel, dragon, dille, komkommerkruid, bonenkruid, pimpernel, waterkers en soms ook citroenmelisse. De kruiden worden in Duitsland meestal als kant-en-klaar kruidenpakket verkocht, zodat je zelf niet op jacht hoeft naar al die verschillende kruiden.

 

Groene kruidensaus

 

Ik heb de kruiden gebruikt die ik kon vinden bij mijn groenteboer, aangevuld met waterkers uit de supermarkt en zuring uit de wei.
Gebruik voor deze kruidenmix ongeveer 15 gram per kruid.
Je kunt de kruiden met een mes fijnhakken, maar ik heb een keukenmachine gebruikt en daarin alles gehakt en gemengd.
En ik heb er lekker veel mosterd bij gedaan om de saus wat pit te geven.
In plaats van zure room kan je ook een dikke yoghurt, zoals Griekse yoghurt gebruiken.
Er wordt vaak ook azijn en suiker toegevoegd aan de saus, maar dat heb ik niet gedaan.

 

Deze groene kruidensaus wordt vaak gegeten met de zogenaamde Salzkartoffeln, dit zijn aardappelen in flink gezouten water gekookt. Daarbij worden dan ook nog gekookte eieren geserveerd. De saus is ook heerlijk bij asperges of bij vlees en vis. Of zoals bij deze salade van waterkers, groene asperges en gehakt ei.
Groene kruidensaus uit Duitsland

 

Ik ben gek op groene kruidensauzen, mijn tuin staat dan ook vol met kruiden. Daarom heb ik een blog geschreven over diverse wereldse groene kruidensauzen. Als jij ook zo gek op kruidensausjes bent, lees de blog dan hier en laat je inspireren.

 

 

Recept Groene kruidensaus uit Duitsland: