Geloof het of niet, maar ik heb nog nooit een patatje oorlog of kapsalon gegeten. Toen ik een recept voor de Canadese poutine – wat ik niet kende – voorbij zag komen; frites met jus en gesmolten kaas erop, gaf mij dit het zetje om een recept te verzinnen wat op de Kapsalon lijkt. Hanneke’s Patatje Kapsalon …. ziehier het resultaat.

 

Patatje kapsalon

 

De Hollandse snackbar is vereeuwigd in onze eetcultuur, daar waar je vroeger een patatje met mayonaise met een kroketje of frikandel bestelde, is de keuze er nu reuze.
En na het patatje oorlog is er sinds 2003 een patatje kapsalon te bestellen. Een multiculturele maaltijd die niet meer weg te denken is in onze snackcultuur.

 

Maar wat is een patatje kapsalon nou eigenlijk en wat maakt het zo onweerstaanbaar?
Allereerst is het natuurlijk patat, dit wordt rijkelijk belegd met Turkse shoarma, waarop een lekkere smeltkaas, een mix van Mediterrane groenten en kruiden, met daarop een klodder knoflooksaus en een pittige saus zoals sambal. Een echt fusion patatje geserveerd in een aluminium bakje.

 

Waar komt de kapsalon vandaan

 

Het verhaal gaat dat er een kapper in Rotterdam zo nu en dan naar een shoarmazaak ging om eten te halen. Op een gegeven moment werden er allerlei ingrediënten bij elkaar gedaan en warm gehouden in het beroemde aluminium bakje. Omdat die combinatie zo lekker was, werd het ook op deze manier verkocht onder de naam kapsalon.
Niet goed voor de lijn, maar wel superlekker.

 

Patatje oorlog

 

En wat is een patat oorlog dan? Dit is patat met een flinke klodder mayonaise en pindasaus en geserveerd met gesnipperde uitjes. Omdat dit zo’n puinhoop op je bord wordt, heeft het de naam patatje oorlog gekregen.
En dan heb je ook nog een patatje speciaal met mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.

 

Patat

 

Je kunt voor dit gerecht zelf je patat maken. Of je koopt een zak diepvries of verse friet in de supermarkt en bakt deze in de frituurpan, oven of airfryer. Ik heb nu echte verse
van FrietHoes ontdekt bij de AH, die is superlekker. Je kunt deze friet ook bakken in frituur, oven of airfryer.
Ik heb zin gekregen in patat, jullie ook?

 

Tips:

 

Het recept voor zelfgemaakte aioli* vind je hier.

Probeer ook eens deze heerlijke Vegetarische Kapsalon met zoete aardappelfrites

 

 

Recept Hanneke’s Patatje Kapsalon: