Een heerlijke hartige taart met prei in de hoofdrol, dat is deze hartige Griekse preitaart Prasopita. Ik ben een fan van hartige taarten en de Griekse keuken. Deze taart is gebaseerd op een heerlijke Prasopita die ik wel eens in een Grieks restaurant heb gegeten. Ik nam wat vrijheden en heb het recept voor de vulling aangepast aan mijn persoonlijke smaak en ingrediënten die gemakkelijker te verkrijgen zijn in supermarkten.

 

Niets lekkerder dan de geur van een versgebakken huisgemaakte taart! Heerlijke hartige taarten zijn erg populair in de Griekse keuken. Van de klassieke Griekse Spanakopita, Kotopita (kiptaart) tot kaastaarten in allerlei verschillende vormen. Hartige taarten zijn geschikt voor elk moment van de dag, als lunch, voorgerecht of als hoofdgerecht.
Dit is een recept voor een vegetarische preitaart, waarmee jij deze heerlijke taart ook zelf thuis kunt maken.
Het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt om een Griekse taart te maken is prei. Een favoriet ingrediënt in alle soorten Griekse recepten. Vooral wanneer gebakken met kaas in filodeeg, tot ze mooi zacht zijn en gemengd met de gesmolten kaas, dan weet je niet wat je proeft.

 

Filodeeg

 

Gebruik filodeeg uit de winkel om deze taart te maken, maar als jij een goed recept hebt voor zelfgemaakt filodeeg dan kan je dat gebruiken natuurlijk. Waarschijnlijk is dat wel het lekkerst, maar ik ben niet zo’n held met zelfgemaakt deeg.
Belangrijk is dat je elk velletje filo goed insmeert met olijfolie.
Vet ook de bodem van de bakvorm in met olijfolie. Leg een vel filodeeg op de bodem van de pan. En dan leg je vier vellen hierop met de randen van het filodeeg over de pan.
Je kunt het overgebleven filodeeg in een cirkel uit snijden die ongeveer even groot is als de vorm. Of je verfrommelt de filo zoals ik gedaan heb en leg dit dan bovenop de taart.

 

Kaas

 

Veel versies van Prasopita of Griekse preitaart gebruiken graviera, een populaire Griekse kaas die vergelijkbaar is met Gruyère. Dat heb ik in dit recept weggelaten omdat die kaas moeilijk verkrijgbaar is. Ik heb ook ricotta aan de vulling toegevoegd, omdat ik dol ben op de romigheid die het toevoegt.

 

Wat eten we erbij:

 

Prasopita is heerlijk op zichzelf als complete maaltijd en het is ook een geweldige lunch. Serveer het samen met een mooie salade. Enkele van mijn favoriete salades om erbij te serveren zijn deze Tzaziki, Griekse salade of Salade met watermeloen en feta.

 

Tip:

 

Ik heb de taart gemaakt in een gietijzeren pan. Je kunt ook een ovenschaal of ronde bakvorm gebruiken.

 

 

Recept Hartige Griekse preitaart Prasopita: