Ik had nog wat heerlijke groenten van de foodbox uit onze mooie Flevopolder over. Tja wat ga je doen met 1 kleine paarse en gele wortel, 1 kleine pastinaak en een halve biet? Nou ik heb er lekkere hartige pakora wafels van gemaakt. Een wafel die je als lunch of avondeten kunt serveren.

 

Pakora

 

Pakora is een gefrituurd hapje uit India, het is een soort groentebeignet. Je kunt hiervoor allerlei soorten groente gebruiken, van aardappel tot bloemkool, aubergine, spinazie, tomaten, etc. Als het alleen maar uit uien bestaat, heet het een bhaji. Het beslag wordt meestal gemaakt van kikkererwtenmeel en specerijen, dan wordt er een bal van gemaakt en dit wordt gefrituurd. Deze Indiase snack wordt veel op straat verkocht en gegeten.

 

In plaats van de beignet te frituren, kan je het beslag natuurlijk ook in een wafelijzer bakken. Dan heb je een heerlijke hartige wafel. Ik heb al zo lang een wafelijzer en gebruik hem eigenlijk veel te weinig. Maar nu heb ik hem weer op het aanrecht gezet en geen excuses meer, we gaan lekker aan de wafels. Zoete of hartige, het maakt niet uit want het is allemaal lekker. En de pakora op deze manier is natuurlijk wel iets gezonder dan de gefrituurde versie.

 

Ik heb geen kikkererwtenmeel gebruikt. Heb dit wel in huis, maar ik vind het beslag dan altijd zo droog worden. Daarom heb ik zelfrijzend bakmeel met nog een beetje bakpoeder gebruikt voor het beslag. Het moet een niet al te dik beslag worden en je moet het beslag ook een beetje verdelen op je wafelijzer. Normaal lepel je een dot in het midden en verspreid het beslag zich als je het ijzer dichtdrukt, maar bij dit beslag werkt dat niet zo. Dus even twee eetlepels helemaal verspreiden over de vorm voordat je het ijzer dichtklapt.
En het bakken duurt ook iets langer dan een ‘gewone’ wafel, houdt daar ook rekening mee.
Door de paarse wortel zijn de wafels helaas wat grauw geworden, de volgende keer rasp ik er oranje wortels door voor een mooiere kleur.

 

Tip:

 

Ik heb feta verkruimeld over de wafels en er een yoghurtdip bij geserveerd voor extra smaak. De dip* is gemaakt van Griekse yoghurt, een eetlepel zelfgemaakte pittige Kashmiri saus en wat zout.

 

 

Recept Hartige pakora wafels: