Ja hoor, ik had me weer laten verleiden om een grote zak rode chilipepers te kopen bij mijn groenteboer. Af en toe heeft hij van die zakken in de aanbieding en die zijn dan zo goedkoop dat ik er toch maar eentje koop. Je kunt ze natuurlijk bewaren in de vriezer en er een of meer uithalen als je ze nodig hebt. Maar nu heb ik gelijk maar een paar pittige sauzen ervan gemaakt. Eentje daarvan is deze Indiase hete saus Kashmiri.

 

Kashmiri

 

De Kashmiri keuken komt uit de Kashmir vallei in India. Rijst is daar het hoofdingrediënt van de meeste gerechten, maar ook vlees. De meeste Hindoes daar zijn echte vleesliefhebbers. Veel schapenvlees, kip en vis staat er op het menu.
Kashmir heeft een rijke historie wat deze keuken beïnvloed heeft. Het is een pittige en kruidige keuken, waar veel specerijen zoals kardamom, kruidnagel, kaneel en saffraan gebruikt wordt.
De manier van koken is daar erg belangrijk. Het vlees wordt altijd eerst gemarineerd voordat het verder bereid wordt.
Rogan Josh en Kashmiri kip zijn bekende gerechten uit deze keuken. Rogan Josh is een lamscurry gemaakt van lamsvlees, yoghurt en pittige kruiden. Door de yoghurt is het een milde curry, een gerecht wat je echt eens proberen moet in een Indiaas restaurant.

 

De Kashmiri pittige saus kan je goed gebruiken om kip, vlees of vis in te marineren. Het geeft je gerecht extra smaak en een extra kick. En het leuke is dat het ook nog eens snel en makkelijk te maken is.

 

Tips:

 

Als je de saus in een gesteriliseerde pot in de koelkast bewaard, blijft het wel een paar weken goed.
Ben jij ook zo gek op pittige sauzen die je makkelijk zelf kunt maken? Probeer dan ook eens deze zelfgemaakte Noord-Afrikaanse Harissa, Indonesische sambal of de Portugese Piri Piri saus.

 

Extra nodig: vijzel en een keukenmachine

 

 

Recept Indiase hete saus Kashmiri: