Mijn zusje die in Turkije woont kan daar geen sambal vinden. Dus in de familie-app vroeg ze hoe ze sambal moet maken. Nu kan ze niet veel Oosterse producten vinden daar, maar met dit eenvoudige recept kan ze zelf sambal maken.
Koop de rode pepers niet in de supermarkt, dan wordt het wel een heel duur potje sambal. Maar koop ze in bulk op de markt, bij een Turkse winkel of als ze ergens in de aanbieding zijn. Ik heb de rode Spaanse peper ervoor gebruikt, maar origineel wordt er natuurlijk de rawit pepers voor gebruikt. Omdat deze heel erg pittig zijn, heb ik voor de gewone rode peper gekozen.
Het is verstandig om bij het snijden van de pepers handschoenen te dragen, als je per ongeluk met je ‘peperhanden’ in je ogen komt gaat dit ontzettend branden. Niet fijn dus.
Ook raad ik je aan om of een raam open te zetten of de afzuigkap op de hoogste stand te zetten, anders verga je van de dampen.
Dit is een basisrecept, je kunt altijd nog trassi, tamarinde, verse gember, kerriepoeder, laos en/of sereh naar smaak toevoegen tijdens het koken.

Met deze hoeveelheid aan ingrediƫnten kan je 1 grote pot maken.

 

Sambal bij?

 

De sambal is lekker bij bijvoorbeeld deze Babi Ketjap.