Ik had bij mijn groenteboer op de markt een grote zak rode pepers gekocht. Af en toe heeft hij deze in de aanbieding en dan koop ik zo’n zak. Meestal leg ik ze in de vriezer en haal er dan eentje uit als ik die nodig heb, maar deze keer wilde ik er ook gelijk iets mee doen. Ik heb twee verschillende pittige sauzen gemaakt, waarvan er eentje harissa is. Ga jij ook deze heerlijke harissa zelf maken?

 

Harissa

 

Wij zijn fan van de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Vooral om de aromatische en kruidige gerechten. Heerlijke kruidenmengsels zoals bijvoorbeeld ras-el-hanout en 7- kruidenmix (Sub-ah b’har). En ook het kruidenmengsel Harissa uit Noord-Afrika is hot. Niet alleen lekker pittig maar ook erg populair in deze keukens. Het bevat rode pepers, gedroogd of vers, knoflook, komijn en vaak ook nog koriander, karwij, gerookte paprikapoeder en rozenblaadjes of rozenwater. Er bestaan heel veel verschillende recepten voor deze kruidenpasta en dit is mijn versie hiervan. Ik heb voor extra smaak ook nog ingelegde citroen toegevoegd.

 

Je kunt harissa in diverse gerechten gebruiken, in soep, stoofschotels, couscous, als marinade voor vlees, kip of vis, of maak er een lekkere dip van. Meng hiervoor de harissa door wat yoghurt of mayonaise en je hebt een lekkere pittige saus voor bij de barbecue bijvoorbeeld. Of meng het door de hummus en ook is het heerlijk door een dressing.
Je vindt het tegenwoordig wel in tubes in de meeste supermarkten. Maar zelf maken is zo leuk en zoveel lekkerder. Bewaar het in een afgesloten jampotje in de koelkast, dan heb je er nog een paar maanden plezier van.

 

Tip:

 

De meeste ingrediënten zoals pul biber en rozenwater vind je tegenwoordig wel in de grotere supermarkten. Zo niet bezoek dan eens een Turkse of Marokkaanse supermarkt en koop het daar. En als je daar dan toch bent, kijk dan ook eens wat voor heerlijks ze nog meer verkopen.

 

 

Recept Harissa zelf maken: