Wij zijn gek op stoofpeertjes en ik probeer ze elke keer op een andere manier te bereiden. Deze keer zijn het in cider gestoofde peren geworden. In de perencider waarin ik de peertjes gestoofd heb, is alleen nog maar suiker en een vanillestokje toegevoegd. Met slechts een paar ingrediënten maak je een heerlijk en feestelijk nagerecht. Om het nog iets specialer te maken, kan je het serveren met zelfgemaakte chocoladesaus.

 

Stoofperen*

 

Ik heb voor dit gerecht Saint Rémy stoofperen gebruikt. Die zijn iets groter dan de Gieser Wildeman stoofpeertjes. En ze worden niet rood tijdens het stoven, ik wilde ook dat ze licht van kleur zouden blijven. Saint Rémy stoofperen zijn sneller gaar dan de andere stoofpeertjes en omdat ik ze doormidden gesneden heb, waren ze nog sneller gaar. Na 35 minuten stoven had ik al zachte peertjes.

Stoofperen kan je niet vergelijken met handperen. Deze peer kan je niet zo eten en moet je echt stoven. Het voordeel van het stoven is dat je er allerlei smaken aan toe kunt voegen. Van rode wijn, port, bessensap en specerijen zoals kaneel, vanille en steranijs.

Stoofpeertjes zijn ontzettend lekker bij wild, maar ze kunnen ook als toetje geserveerd worden. Serveer ze met ijs, slagroom, yoghurt, mascarpone of met een lekkere kaneel panna cotta.

Meestal wordt er ook veel suiker toegevoegd tijdens het stoven van de peertjes, ik heb in dit recept ‘maar’ 150 gram suiker toegevoegd. Het resultaat is een heerlijk peertje wat niet te zoet is, en met extra perensmaak door peercider. Heb er nog wel een vanillestokje erbij gedaan en tjonge wat rook het lekker in de keuken zeg.

 

Perencider

 

Poiré, perry oftewel perencider wordt gemaakt van ciderperen. Er zijn heel veel soorten perencider, van droog, frisfruitig, kruidig tot aan zoet. De meeste perencider komt uit Frankrijk en Engeland. Ik vind het eerlijk gezegd lekkerder dan appelcider, maar smaken verschillen. De perencider die ik voor dit gerecht gebruikt heb, was lekker zoet waardoor je minder suiker kunt gebruiken voor het stoven.

 

Ik dacht dat ik perencider wel in de supermarkt zou vinden, maar helaas. Heb het daarom bij onze lokale slijter gekocht. Perencider bevat niet zoveel alcohol en dit verdwijnt ook tijdens het stoven. Wil jij liever geen cider gebruiken, stoof ze dan in perensap. Gebruik dan weinig tot geen suiker voor het stoven, perensap bevat al suiker genoeg.

 

Tips:

 

Mochten de peertjes niet helemaal onder de cider staan, voeg dan wat water toe.

Je kunt de stoofperen serveren met de ingekookte cider of met een zelfgemaakte chocoladesaus. Beide is lekker.

Serveer de peertjes warm of koud met een warme of koude saus.

De stoofperen blijven 2-3 dagen goed in de koelkast.

 

 

Recept In cider gestoofde peren: