Jollof rijst is een pittig gerecht wat in diverse Afrikaanse landen op het menu staat. Alles wordt in een pan gekookt, zowel de kip, rijst als groenten. Dit is mijn makkelijke versie van de Jollof rijstschotel met kip.

 

Jollof rijst

 

Jollof is dus een rijstgerecht, wat populair is in diverse West-Afrikaanse landen zoals Ghana, Nigeria, Gambia, Senegal, etc. Er bestaan diverse regionale versies op dit gerecht, maar het hoofdbestanddeel is dus rijst. Rijst wat gebakken en daarna gekookt wordt in een pan boven open vuur. Daarin gaan dan tomaten, ui, rode peper, knoflook en scotch bonnet pepers. Om het gerecht nog roder te maken wordt er vaak tomatenpuree toegevoegd. En om het op smaak te brengen een bouillonblokje en specerijen zoals kerrie, tijm en nootmuskaat.

Als proteïne wordt er kip, kalkoen, rundvlees of vis toegevoegd om er een complete maaltijd van te maken.

 

Ook per land verschilt het gerecht. Zo wordt er bijvoorbeeld in Nigeria gebakken plantain (bakbanaan), groenten, bonen, koolsla of een salade erbij gegeten. Aan de kust wordt het vaak met vis of schaaldieren geserveerd.

 

De Ghanese versie bevat meestal rund-, geitenvlees of kip. Eerst wordt het vlees gekruid en gaar gebakken, dan volgt de rijst en de overige ingrediënten. Ik denk dat mijn versie van dit gerecht het meeste op die uit Ghana lijkt.

 

Het is een pittig gerecht met veel specerijen erin. Toen ik de ingrediëntenlijst zag, dacht ik: dat lijkt een beetje op de Jerk kruidenmix. Heb dus alle specerijen en hete pepers vervangen door een eetlepel van de Jerk kruiden. Pas op: de Jerk kruiden kunnen erg pittig zijn. Probeer daarom eerst een klein beetje en proef het dan. Je kunt het altijd nog toevoegen, maar eruit halen niet.

 

Tips:

 

Als rijst* gebruikt je een lange rijstkorrel zoals Basmati rijst of een zilvervliesrijst.
Sojaboontjes** gaan origineel niet in het gerecht, maar ik wilde wat kleur en bite toevoegen.
Mocht je niet van koriander houden, vervang het dan door peterselie.

Ben je gek op dit soort schotels, probeer dan ook eens Kippenstoofpot met rode linzen.

 

 

Recept Jollof rijstschotel met kip: