Zelf een karamelsaus maken is helemaal niet moeilijk. Je moet er wel even bij blijven voor een goed resultaat. Deze karamelsaus met zeezout is heerlijk over een bolletje (vanille)ijs, pannenkoeken of een cheesecake. Ik heb licht bruine basterdsuiker gebruikt, deze suiker wordt wel wat donkerder dat kristalsuiker.

 

Karamel

 

Karamel is niets meer dan suiker wat je verhit waardoor het bruin wordt en een hele andere smaak krijgt. Als je eenmaal weet hoe je het moet maken, is het helemaal niet moeilijk. Jij kunt dit lekkers ook maken. Je verhit de suiker in een pan (met dikke bodem) en verhit dit op niet te hoog vuur tot ongeveer 170˚C. Als het gaat bruisen en anders gaat ruiken en van kleur verandert, dan heb je karamel. De kunst is om het niet te bruin te laten worden, want dan krijg je een verbrande smaak. Als je dit laat afkoelen krijg je een harde karamel.

 

Voor karamelsaus giet je warme room bij de karamel en laat dit een tijdje pruttelen. Hierdoor krijg je een heerlijke romige saus met karamelsmaak. Om de saus nog rijker te maken voeg je roomboter toe.

 

En om nog extra smaak te creëren en het hele zoete eraf te halen, meng ze grof zeezout door de saus. Karamel zeezout oftewel salted caramel was een grote trend. De supermarkten liggen vol met producten waar deze smaakcombinatie in gebruikt wordt. Van chocolade, koekjes, taarten, ijs tot vla.

 

De trend begon in de jaren negentig waar een Franse patissier experimenteerde met karamel met zout. De macarons die hij maakte in deze smaak waren niet aan te slepen. En toen Häagen Dazs salted caramel ijs ging produceren, was de trend ontstaan. En Tony’s Chocolonely’s karamel-zeezout chocolade vloog ook de deur uit. Het is hun best verkochte reep.

 

Tips:

 

Gebruik wel voor het beste resultaat een pan met een dikke bodem.
Je kunt de karamelsaus in een pot met deksel bewaren in de koelkast.
Hierbij een recept van een heerlijke Cheesecake met pindakaas en gezouten karameltopping. Ik heb hiervoor iets minder dan de helft van deze karamelsaus gebruikt.

En de saus was ook heerlijk bij deze IJscake.

 

 

Recept Karamelsaus met zeezout: