Ja het is weer het seizoen van de Hollandse kersen. Koop ze snel voordat ze niet meer in de winkel liggen. Wij zijn er gek op, niet alleen om zo te eten maar ook om de kersen te verwerken in diverse gerechten. Zo ook deze kersen met een luchtige yoghurt. Heerlijk als nagerecht en zelfs als ontbijt.

 

Kersen

 

Het kersenseizoen loopt van ongeveer half juni t/m half augustus. Als er een warm voorjaar geweest is, zullen de kersen eerder rijp en verkrijgbaar zijn. Is het een koud voorjaar geweest dan zijn ze eind juni pas rijp.
Er zijn verschillende kersenrassen, de ene kers is vroeger rijp dan de andere. En sommige kersensoorten zijn rood en andere weer donkerrood en/of zoeter en sappiger.
Als het geen kersentijd meer is, kan je natuurlijk ook kersen uit de diepvries gebruiken, laat deze dan eerst ontdooien. Maar verse kersen uit Nederland zijn toch wel het lekkerst.

 

Yoghurt

 

Ik mocht van The Buffel Company in ons dorp o.a. heerlijke dikke buffelyoghurt ontvangen. Lekker om zo te eten, maar ja ik wilde er iets speciaals van maken. Ik het de dikke yoghurt nog een uurtje laten uitlekken zodat deze nog dikker was. Je kunt dit laten uitlekken in een vergiet met een schone theedoek of door een plastic koffiefilter met een papieren filter erin (zie foto).
Daarna heb ik het voorzichtig door stijfgeklopte eiwit gespateld. Het resultaat is een superluchtige en heerlijke witte yoghurt.

P.S.: Gooi het uitgelekte vocht niet weg, dit kan je weer verwerken in een smoothie.

 

Eiwit over?

 

Ik had van de verse buffelmelk die ik ook gekregen had, een zalige vanille roomijs gemaakt. Hierin gingen 4 eidooiers, waardoor ik de eiwitten overhield. En aangezien niets verloren gaat in mijn keuken, heb ik de helft van de eiwitten gebruikt voor deze yoghurt.

 

Je kunt van eiwitten die je over hebt, ook heerlijke pavlova’s maken zoals bijvoorbeeld deze Pavlova met Cranberry compote. De pavlova’s zijn natuurlijk ook lekker met zomerfruit.

 

 

Recept Kersen met een luchtige yoghurt: