Wil je wat minderen met vlees eten, dan heb ik een heerlijk vegetarisch en zelfs vegan gerecht voor jou. Bij deze kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes mis je het vlees echt niet. En het is ook nog eens lekker vullend. Ik heb er gele rijst bij geserveerd, maar je kunt ook een witte rijst erbij serveren.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt, keker en garbanzo wordt steeds populairder in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn lekker en gezond. Alle peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen, maar de kikkererwt springt er helemaal uit. Ze bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan andere peulen. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger, maar pas op er zitten wel veel koolhydraten en vetten in deze groente.

 

Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. De gedroogde kikkererwten zijn het goedkoopst, ze zijn lekkerder van smaak en textuur. Maar je hebt wel meer tijd nodig om ze te weken (8-12 uur) en te koken (45-60 minuten). Houd daar dus rekening mee!
Kikkererwten zijn super veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, frituren, roosteren, soep, salades, falafel en/of hummus ervan maken.

 

Wilde spinazie

 

Het wordt bij de groenteboer verkocht als wilde spinazie, maar het is eigenlijk gewone spinazie die ze langer hebben laten groeien. Daarom zijn de bladeren ook zo groot en onregelmatig. Het groeit dus niet in het wild, maar gewoon op het land.
Het voordeel van wilde spinazie is dat het minder vocht bevat waardoor het minder slinkt tijdens de bereiding. Hierdoor is deze spinazie heel erg geschikt om te roerbakken.
De wilde spinazie is meestal wel het hele jaar verkrijgbaar bij een groenteboer.
Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan gewone spinazie, groene kool of snijbiet als dit in het seizoen is.

 

Gele rijst

 

Gele rijst is witte rijst welke is voorgekookt met een gele kleurstof zoals kurkuma.
Er bestaan rijstsoorten die met saffraan gekleurd en gearomatiseerd zijn, dit is dan wel een dure versie van de gele rijst. Natuurlijk kan je zelf gele rijst maken door kurkuma en/of saffraan mee te koken met witte rijst.
Je kunt dit gerecht ook serveren zonder rijst of met witte rijst, orzo, parelcouscous of quinoa.
Lekker recept met deze rijst: Gele rijst met chorizo, prei en paddenstoelen.

 

 

Recept Kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes: