Rendang Ajam oftewel kip rendang is een iets sneller recept dan de rendang met rundvlees. Dit Indonesisch recept kent vele familie varianten en dit is de mijne. Het recept van mijn vader eigenlijk, die gek op Indonesisch eten en koken was. Hij vond het heerlijk om een uitgebreide rijsttafel te maken. Hiervoor was hij de hele week bezig met het marineren en voorbereiden en hij vond het dan geweldig als wij dan allemaal met aanhang thuis kwamen eten. Wat kon hij daarvan genieten. Die liefde voor koken en lekker eten heeft hij ons echt meegegeven. Mijn moeder trouwens ook, ze konden beide heel goed koken. Ik heb nu eens de Indonesisch Rendang Ajam gemaakt zoals mijn vader dit maakte en het smaakte net zoals hij het maakte.

 

Rendang

 

Rendang is een zogenaamde droge ‘curry’, dit betekent dat het vlees niet in de saus zwemt.
Deze Indonesisch klassieker – welke oorspronkelijk van Sumatra komt – is geliefd over de hele wereld. Rendang is een recept op basis van vlees, citroengras, gember, knoflook, ui, rode peper en kokosmelk.

 

Je kunt rendang met verschillende soorten vlees maken, zoals rund (rendang daging sapi), eend, geit of kip. Of je maakt er een vegetarische versie van met groenten zoals bloemkool, pompoen, cassave, zoete aardappel of een andere knolsoort. Ik wil het ook nog eens proberen met jackfruit, pulled oats of vegetarische kipstukjes.
Laat het vlees of groente langzaam en lang garen in de kokosmelk en specerijen en kruiden, de zogenoemde boemboe.
Hoe lang het vlees moet garen ligt aan de kwaliteit en het soort vlees wat je ervoor gebruikt.
Deze versie met kip is sneller klaar dan die met rund, maar is net zo lekker.

 

Boemboe

 

Je begint met het maken van de boemboe. Hiervoor pureer je rode pepers, gember, sjalotten, knoflook, citroengras, koenjit, komijn en koriander met wat water in een blender of keukenmachine tot het een dikke boemboe geworden is. Je kunt de boemboe ook maken in een vijzel, dit is de traditionele manier.
Deze boemboe is met 2 rode pepers mild te noemen. Ben jij gek op spicy hebben, voeg dan gerust extra pepers toe. Je kunt ook eventueel nog wat sambal toevoegen om het pittiger te maken.

 

Kip

 

Ik heb voor dit recept kipdijfilets gebruikt. Je zou kipfilets kunnen gebruiken, maar dit vlees kan heel snel erg droog worden. De kippendijen worden juist lekker mals omdat het vlees wat vetter is. Ook lekker is het om kipdijfilets zonder vel maar met bot te gebruiken, het bot geeft namelijk nog meer smaak. Maar ik ga voor de dijtjes, die zijn toch wat sneller gaar.

 

Tip:

 

Door het vlees lang te stoven zal het vocht steeds meer verdampen en krijg je een mooie donkere droge rendang. Als je liever een rendang met wat meer saus hebt, kan je op het laatst nog wat water, bouillon of kokosmelk toevoegen. Je kunt de rendang ook in een slowcooker bereiden als je die hebt.

 

Erbij:

 

Serveer bij rendang witte rijst en deze lekkere Sajoer boontjes, Zoetzure komkommer en/of Atjar.

 

 

Recept Kip rendang: