Deze kipkarbonades in rode wijn is een afgeleide van de Franse klassieker Coq au vin. Ik heb dit dikwijls gemaakt, maar vond de kip gemarineerd in de rode wijn niet zo lekker. Maar dat is natuurlijk wel het originele recept. Daarom heb ik de kip nu niet gemarineerd, maar wel gebraden in de rode wijn. Lekkere kip met een knapperig velletje en een smaakvolle saus. Dit ga ik vaker maken.

 

Coq au vin

 

Coq au vin is letterlijk vertaald: haan in wijn. Het is dus een Franse stoofschotel waarin haan of kip in rode wijn wordt gemarineerd en daarna in dezelfde rode wijn wordt gestoofd. Het liefst rode wijn uit de Bourgogne. De kip wordt verdeeld in stukken en de hele nacht gemarineerd in rode wijn met kruiden, knoflook en zilveruitjes. Het lijkt een beetje op de Franse klassieker Boeuf Bourguignon.

 

Mijn gerecht is een iets makkelijker en sneller gerecht. Ik heb het namelijk gebraden in de oven. Wel heb ik vooraf de kipkarbonades en de spekjes en uitjes eerst even aangebakken. En voor extra smaak heb ik de rode wijn van te voren laten inkoken. Maar dit kan je ook ver van te voren doen, als je dat wilt. Verder doet de oven het werk voor je.
Gebruik wel een lekkere rode wijn voor dit gerecht.

 

Je hebt voor dit gerecht wel een pan nodig die in de oven kan (dus zonder kunststof handvat). Ik heb een fijne gietijzeren pan die ik hiervoor gebruik. Je kunt ook een ovenschaal gebruiken of het gerecht op het vuur bereiden.

 

En ik heb nog een soortgelijk heerlijk gerecht, namelijk deze Kippenbout in witte wijn met wortelpuree.

 

Wat eten we erbij:

 

Gebakken aardappeltjes, een groene salade en worteltjes zijn er lekker bij.
Maar een stokbroodje die je in de rode wijnsaus kunt dippen, is ook erg lekker.

 

 

Recept Kipkarbonades in rode wijn: