Het is herfst, tijd voor een lekkere stoofpot. Maak een grote pan van deze Boeuf Bourguignon klaar. Mocht je overhebben, dan gebruik je dit een volgende dag als ragout voor over de spaghetti: je brengt alles weer aan de kook en laat het zodanig lang sudderen tot het vlees uit elkaar valt.

 

Boeuf Bourguignon

 

Malse stukjes rundvlees gestoofd in een rijke jus van rode wijn is de klassieke Franse Boeuf Bourguignon. Het is niet voor niets een wereldwijd geliefde klassieker. Dit is een recept waarbij je de tijd wilt nemen om het te bereiden, een glas wijn erbij te drinken terwijl je het klaarmaakt. En het is de moeite waard.
Je hoeft geen ervaren kok te zijn om dit thuis in je keuken te proberen, volg gewoon de stappen van het recept.
Ook al is het in de afgelopen decennia over de hele wereld ontelbare keren gemaakt door families, het is een extreem vergevingsgezind recept.

 

Vlees

 

Gebruik doorregen runder riblappen voor dit gerecht. Snijd dit in grote stukken of laat jouw slager dit doen. Bestrooi met peper en zout en bloem. Schroei het vlees aan op hoog vuur, bak het in porties. Te veel vlees in een pan aanbakken gaat niet goed, dan begint het te stoven in plaats van dat het lekker bruin aanbakt.
Doe het vlees dan bij de pan met wijn.

 

Rode wijn

 

Welke rode wijn past het beste bij Bourguignon? Het hoeft geen dure wijn te zijn, maar probeer een merk van goede kwaliteit te krijgen. Als je geen lekkere wijn gebruikt, dan wordt het stoofgerecht ook niet lekker. En schenk dezelfde wijn bij het gerecht die je gebruikt hebt om te stoven.
Een volle rode bordeaux is altijd goed. Vraag anders jouw slijter welke wijn te gebruiken.
Als je geen wijn wilt gebruiken, kan je deze geheel weglaten en alle runderbouillon gebruiken. De smaak kan ik echter niet garanderen. De wijn maakt dit ongelooflijk.

 

Tips:

 

Als je het gerecht de volgende dag serveert, zijn de smaken nog lekkerder.

Wat serveer je bij Boeuf Bourguignon?
Zeker een lekkere aardappelpuree of anders een groentepuree zoals een pastinaakpuree of een pompoenpuree.
Er zit zoveel smaak in dat je er een vrij simpel bijgerecht bij nodig hebt.

 

 

Recept Boeuf Bourguignon: