Ik heb toch een heerlijke puree voor jullie. Deze goddelijke lekkere pompoenpuree met beurre noisette en salie serveer je op een speciaal etentje thuis. Een feestelijke puree die het ook met de feestdagen goed zal doen. En de puree is ook nog eens simpel te maken, dit wil je proberen!

 

Pompoenpuree

 

Je kunt op verschillende manieren pompoenpuree maken en dit is er een van. Ik heb de pompoen doormidden gesneden en gaar geroosterd in de oven. Hierdoor krijgt de pompoen een nog zoetere en intensere smaak. Die smaak is zo lekker, dat je eigenlijk geen peper en zout of iets anders hoeft te gebruiken om de puree op smaak te brengen. Behalve die te lekkere beurre noisette dan.

 

Als je de pompoen in blokjes gaat koken, wordt het een natte puree en dat wil je niet. Daarnaast is het schillen en in blokjes snijden van de pompoen een aardig klusje.
Door de pompoen te roosteren, hoef je deze niet te schillen want je schept het zachte vruchtvlees gewoon uit de schil.

 

Reken dat je per kilo verse pompoen ongeveer 500 gram puree kunt maken.
Je kunt de puree maken door het vruchtvlees te prakken met een pureestamper of met een vork, of pureren met een staafmixer of een keukenmachine. Bij de laatste twee krijg je een mooie gladde puree.
Je kunt dit ruim van tevoren doen en op de avond zelf de puree nog even opwarmen in een pan.
Ik heb nu een flespompoen gebruikt, maar je kunt ook andere pompoensoorten hiervoor gebruiken. Welke soorten er zijn, kan je hier lezen.

 

Beurre noisette

 

Beurre noisette oftewel hazelnootboter is gesmolten boter die bruin kleurt en daardoor een hazelnootachtige smaak krijgt. Het is een lekkere boter die je voor zowel zoete als hartige bereidingen kunt gebruiken. Het is een zalige toevoeging aan de pompoenpuree, het maakt de puree heel erg feestelijk en superlekker.

 

Door de boter lang en langzaam te verwarmen, verkleuren de eiwitten naar een bruine nootachtige boter. Roomboter bestaat voor 80% uit vet en 20% uit melksuiker, eiwit en water. Door de boter op deze manier te verwarmen verdampt het vocht eruit en door de eiwitten en suikers treedt er een Maillard reactie op. Dit is een scheikundig proces wat zorgt voor de bruinkleuring, niet alleen bij roomboter maar ook bijvoorbeeld bij vlees. De kleur van de boter verandert van licht geel naar donker goudbruin. Laat de boter niet verbranden!

 

Tips:

 

Gebruik voor de beurre noisette het liefst een pan met dikke bodem.

Salie en pompoen zijn dikke vriendjes. Gebruik wel verse salieblaadjes voor dit gerecht.

 

 

Recept Pompoenpuree met beurre noisette en salie: