Het is herfst en de pompoenen liggen naar ons te lonken in de winkels. Ik ben er gek op en daarom kan je dan ook heel veel pompoenrecepten vinden op de site. Pompoenen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën, veel vitamine A en C en zitten boordevol met vezels. Ben jij ook zo gek op pompoen?
Pompoen is een vruchtgroente er bestaan heel veel vormen en maten pompoenen, zowel de eetbare als de sierpompoenen. Tot de plantensoort waar pompoenen toe behoren, behoort ook de meloen, komkommer, courgette, kalebas en patisson.
De bekende hokkaido (oranje) is een populaire pompoensoort. Deze is vrij neutraal van smaak en daarom in veel recepten te gebruiken. Smaken verschillend en dat geldt ook voor pompoenen, de ene is veel zoeter dan de andere, of steviger, meliger of zachter dan de andere.
De pompoenen zijn altijd al heel erg populair geweest in Amerika en gelukkig nu ook in Nederland. Vooral met Halloween, Thanksgiving en Kerst wordt de pompoen veel gegeten in Amerika. Ook worden de huizen in die periode versiert met pompoenen, ze maken er echt werk van.
Waar te koop?
In de meeste supermarkten en groentewinkels zijn er diverse soorten pompoen te koop. Ik heb het geluk dat bij ons in de polder veel biologische pompoenboeren zitten, waar ik ze kan halen. De pompoenen die we in de supermarkt en groenteboer vinden, zijn allemaal eetbaar.
De pompoenen die je vaak bij de tuincentra’s en aan de weg bij een boerderij te koop staan, zijn de zogenaamde kalebassen. Deze zijn niet eetbaar maar worden gebruikt als decoratie.
Pompoensoorten
Er zijn diverse pompoensoorten te koop en elk soort heeft zijn eigen smaak. De ene is wat zoeter dan de ander. En de ene heeft wat meer ‘draderig’ of melig vruchtvlees dan de ander.
De zoetere pompoenen zou ik gebruiken voor toetjes, taarten en/of smoothies. De minder zoete pompoenen voor de hartige gerechten.
Je ziet steeds meer soorten in de winkels liggen, hierbij de meest voorkomende pompoenen:
Hokkaido
De bekendste pompoen is de oranje hokkaido pompoen. Deze kan je tegenwoordig het hele jaar door wel kopen. Na het seizoen komen ze uit het buitenland. Deze kleine pompoen is oranje van buiten en heeft oranje vruchtvlees. De smaak is vrij mild en zoet. Het vruchtvlees is stevig en niet te melig. Het is een veelzijdige pompoen, die je behalve in de soep in nog veel meer gerechten kunt gebruiken.
De schil van deze pompoen is eetbaar.
Gewone oranje pompoen
Deze oranje pompoen is een beetje verdreven door de hokkaido pompoen. Het is dus niet dezelfde pompoen al lijken ze een klein beetje op elkaar. De gewone oranje pompoen is een stuk groter. Dit is de pompoen die veel in Amerika gegeten worden.
De pompoen is oranje van buiten en van binnen. Het vruchtvlees heeft een wat draderig structuur en de pompoen is niet echt zoet. De pompoen is erg geschikt om soep van te maken. Schil is niet eetbaar.
Flespompoen
De langwerpige flespompoen oftewel butternut squash is erg populair. Dit vooral omdat deze makkelijker te snijden is en je hebt relatief veel meer vruchtvlees dan een ‘gewone’ pompoen. Er zitten geen pitjes in de hals van deze pompoen, alleen in het volle gedeelte.
De schil is licht oranje en het vruchtvlees oranje. Deze pompoen heeft stevig en zoet vruchtvlees. Het is een veelzijdige pompoen, te gebruiken in veel recepten.
Je kunt de pompoen heel makkelijk schillen met een dunschiller maar de schil is eetbaar.
Muskaatpompoen
De muskaatpompoen oftewel muskuspompoen is wel een van mijn favorieten. Het is een oranje pompoen met ribbels en met oranje vruchtvlees. Deze pompoensoort kan erg groot worden, daarom worden ze vaak in stukken gesneden verkocht. Het vruchtvlees is erg zoet en vrij vezelig. Vooral geschikt om een lekkere pompoentaart van te maken of te gebruiken in een ander zoet gerecht.
Kabocha pompoen
De kabocha pompoen is ook een populaire pompoen in ons land en je ziet ze dan ook wel in de meeste supermarkten liggen. De donkergroene pompoen heeft lichtoranje vruchtvlees. Het is een behoorlijk zoete pompoen met lekker zacht en romig vruchtvlees en daarom geschikt voor zoete gerechten.
De schil is niet te hard en eetbaar.
Deze pompoen is lang houdbaar.
Blauwe pompoen
Deze blauwe pompoen lijkt op de kabocha. Het heet blauwe pompoen omdat de schil een blauwachtige gloed heeft. Het vruchtvlees is dieporanje en lekker zoet en (iets melig) zacht. Heel goed geschikt om een pompoentaart (pumpkin pie) mee te maken.
De geribbelde schil is minder hard dan die van de kabocha pompoen.
Spaghetti pompoen
De spaghetti pompoen maakt zijn entree in ons landje. Je kunt ze tegenwoordig vinden in de meeste supermarkten. Het is een bijzonder soort onder de pompoenen. Het heeft een langwerpige eivorm en heeft een gladde gele of groene schil. Het vruchtvlees is (licht)geel en zacht van smaak.
Deze pompoen kan het beste bereid worden in de oven. Hierna vormt het vruchtvlees draden die je met een vork eruit schept. Dit is de zogenaamde spaghetti. Maak deze spaghetti aan met een lekkere saus en vul de pompoen hier weer mee.
De schil is niet eetbaar.
Hoe snijd je een pompoen?
In mijn blog Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes kan je lezen hoe je een pompoen het beste kunt schillen en snijden.
Als je niet de hele pompoen gebruikt, kan je de stukken pompoen het beste ingepakt in plastic folie in de koelkast bewaren. Daar blijft dit een paar dagen goed.
Ga je dit niet gebruiken, snijd ze in stukjes, blancheer dit en vries ze dan in. Of je gaart de stukken in de oven en pureert het vruchtvlees. Dit kan je in de vriezer bewaren om later bijvoorbeeld soep, smoothie, pumpkin spice latte of een cake van te maken.
Schil en pitten eetbaar?
De schil van de meeste pompoenen zijn eetbaar. De meeste pompoenen in Nederland zijn biologisch of zijn nauwelijks met bestrijdingsmiddelen in aanraking gekomen.
Als je soep wilt maken van pompoen, dan kan je de schil gewoon meekoken of roosteren en daarna pureren met het vruchtvlees.
Lijkt jou dat niets, schil de pompoenen dan.
De pitten van een pompoen zijn ook eetbaar. Maar het is een hele klus om die uit de zaadlijsten te krijgen en daarna te drogen. Koop ze liever in de winkel.
Pompoenen bewaren
Vers geoogste pompoenen zijn lang houdbaar. Bewaar ze op een koele plek dan kan je ze een paar maanden bewaren.
Verkrijgbaarheid
Een pompoen is een echte herfstgroente. De Nederlandse pompoenen zijn van oktober tot het einde van de winter verkrijgbaar. Maar door de toevoer van buitenlandse pompoenen kan je sommige soorten het hele jaar door kopen. Ik eet ze toch liever niet in de zomer, maar wel als het koud weer is.
De bekendste pompoensoorten vind je wel in elke supermarkt of groentezaak. De iets bijzondere soorten vind je in biowinkels of bij de boeren zelf. Maar ik moet zeggen dat sommige supermarkten af en toe ook speciale pompoenen hebben liggen. Als je dat ziet, koop er dan gelijk eentje.
Ben jij ook zo gek op pompoen?
Op de site vind je heel veel pompoenrecepten, zoek ze maar eens op.