Ik heb toch een feestelijk dessert voor jullie. Maak deze Koffie panna cotta met vijgen voor een speciaal etentje thuis, zoals bijvoorbeeld met de feestdagen. Het ziet er spectaculair uit, maar het werk wat je eraan hebt valt reuze mee. Imponeer jouw gasten met dit Italiaans romig nagerecht vol met koffiesmaak en die lekkere verse vijgen en krokante koekjes ernaast.

 

Panna cotta

 

Het Italiaanse nagerecht panna cotta is een zijdezacht puddinkje wat meestal alleen maar uit slagroom(!) bestaat. Niet goed voor de lijn dus, maar wel superlekker.
Panna cotta betekent dan ook gekookte room en dat is de basis van dit nagerecht.
Je kunt heel goed variëren met het basisrecept door er allerlei smaken aan toe te voegen. Ik er heb nu koffiesmaak aan toegevoegd, maar je zou ook nog andere smaakmakers gebruiken. Of je voegt alleen maar vanille toe, dat is ook superlekker.

 

Dit dessert maken is echt niet moeilijk en als je onderstaande stappen volgt kan het niet mislukken. Het fijne ervan is dat je het ruim van tevoren kunt bereiden. Vooral fijn als je een etentje thuis organiseert. Maak het daarom de avond ervoor alvast klaar.

 

De truc om net genoeg gelatine te gebruiken, zodat je het puddinkje net stevig genoeg is om uit een vormpje te kunnen storten. Maar het moet ook weer niet te stevig worden, dat is niet lekker. Als je twijfelt of je genoeg gelatine hebt gebruikt, kan je de panna cotta altijd in een glaasje serveren, zodat je deze niet uit een vormpje hoeft te storten.
Gebruik eenpersoons schaaltjes of doe de pudding in kopjes.

 

Vanille

 

Omdat dit zo’n feestelijk nagerecht is, heb ik echte vanille gebruikt. Naast de koffie is dit een heerlijke smaakmaker.
Koop wel mooie zachte vanillestokjes, die zijn het beste te verwerken. Het eruit schrapen van de zaadjes is even een trucje: masseer hiervoor het vanillestokje even in je handen. Leg het vanillestokje dan op een snijdplank en snijd de peul in de lengte doormidden. Schraap dan met het mes de zwarte zaadjes (merg) eruit.

 

Gooi het gebruikte vanillestokje niet weg, maar maak er bijvoorbeeld vanillesuiker van. Doe het in een pot met kristalsuiker, sluit deze goed af en schud de pot af en toe. Na een paar weken heb je heerlijke vanillesuiker.

 

Tips:

 

Om de panna cotta uit de schaaltjes te krijgen, zet je deze even in heet water. Druk dan voorzichtig de zijkanten van de panna cotta los in het schaaltje en stort deze voorzichtig op de borden. Lukt dat niet in een keer, zet ze dan nog even in het hete water.

Ben jij ook zo gek op panna cotta? Probeer dan ook eens deze Saffraan en kardemom panna cotta, Kaneel panna cotta met stoofpeer of Yoghurt panna cotta met Amarena kersen.

Extra nodig: 4 ramaquins of kopjes lichtjes ingevet met een neutrale olie.

 

 

Recept Koffie panna cotta met vijgen: