Koolraap was een vergeten groente maar maakt nu een serieuze comeback. Waar ze in het verleden nog wel eens als voorgesneden frietjes in de winkel lagen, vind je nu de hele knollen. Onbekend maakt onbemind, maar de koolraap is niet alleen heel erg gezond voor je, het zit bomvol met vitamines en mineralen en bevat weinig calorieën. Ik heb deze keer koolraapblokjes geglaceerd in miso boter gemaakt, een onverwachte bereiding van deze stoere knol.
Als je een koolraap ziet liggen (vanaf oktober tot maart) bij de groenteboer of op een biologische markt, koop hem dan en ga ermee experimenteren. Koolraap is rauw verwerkt in een salade erg lekker en gekookt wordt hij lekker zoet met een volle smaak.

 

Schoonmaken van de koolraap is wel even een ‘dingetje’, het is een behoorlijk grote knol die rauw erg hard is. Je hebt een groot en heel scherp mes nodig. Snijd eerst de onderkant eraf. Schil de koolraap dan, als dat moeilijk gaat, snijd de koolraap dan eerst in dikke plakken en schil deze dan.
Het zoute van de miso combineert perfect met het zoete van de koolraap. En je hebt geen peper en zout nodig voor dit recept, het heeft genoeg smaak van zichzelf.
Deze koolraapblokjes geglaceerd in miso boter zijn heerlijk bij een gestoomde of gegrilde zalmfilet. Of serveer het bij een gebakken kipfilet.

 

De opmars van vergeten groenten

 

Lees hier meer over de koolraap, koolrabi en knolraap.