In de lokale groentebox, de Flevourbox, van februari zaten natuurlijk winterse groenten. Veel lekkere kool en knolgroenten uit onze Flevopolder. De helft van de witte kool had ik al gebruikt in een Witte kool, bonen en tomatensoep, maar ja dan blijft er nog een stuk over. Gelukkig blijven kolen heel lang houdbaar. Nu heb ik toch de witte kool en enkele andere groenten uit de box verwerkt in deze heerlijke Koolsalade met rammenas en appel.

 

Coleslaw

 

Wij noemen het koolsalade, maar in Amerika noemen ze het coleslaw. Dit is een typisch Amerikaans bijgerecht wat geserveerd wordt bij diverse gerechten. De coleslaw bestaat meestal uit witte en rode kool, wortel, rode ui, mayonaise, appelciderazijn, honing en peterselie. Deze koolsalade lijkt dus op een echte coleslaw.

 

In huize Culinea staan vaak typisch Amerikaanse gerechten op tafel omdat manlief daar gewoond heeft. Nu is hij niet zo gek op salades, als ik een schaal op tafel zet zegt hij meestal: ‘ik ben geen konijn’, maar deze koolsalade kon hij wel waarderen.
Wij aten de salade bij buikspek, maar de salade is ook heerlijk op een boterham met kaas, bij de barbecue, een gegrild stukje kip, vlees of vis.

 

Rammenas

 

De rammenas is de winterse variant van rettich. De rettich is een witte lange peen en de rammenas is zwart. Het kan een peen zijn, maar ook een knolletje. En die knolletjes zaten dus in de groentebox. Het zijn een soort van vergeten groentes in ons land, ze worden weinig gegeten. En dat is jammer, deze pittige groenten zijn heerlijk in een salade te verwerken maar ook lekker om als dunne plakjes op een sandwich te eten. Als je de rammenas niet kunt vinden, neem dan de rettich of radijsjes hiervoor in plaats. De scherpe smaak van de rammenas en rettich lijkt op die van de radijsjes.

 

Tip:

 

Ik heb nog twee andere lekkere koolsalades voor jullie, namelijk deze Koolsla met walnoten en cranberry’s en Koolsla met venkel, wortel, peer, dille en pijnboompitten.

 

 

Recept Koolsalade met rammenas en appel: