Zelf chocolademousse maken is helemaal niet moeilijk. Deze hele luchtige chocolademousse is heerlijk en makkelijk te maken. Het ultieme recept voor de chocoholic. Dit is al een heel oud recept van mij en er wordt nog steeds vaak om gevraagd. Jong en oud vinden het lekker. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om deze zalige mousse te maken en het is ook nog eens vrij snel te maken. Het moet alleen even een tijdje opstijven in de koelkast.

 

Chocolademousse

 

Een mousse is een gerecht wat luchtig is en een lichte structuur heeft. Het is daarnaast romig en dik. Een mousse kan zowel zoet als hartig zijn. De basis ingrediënten voor een zoete mousse zijn meestal opgeklopt eiwit, slagroom en een smaak daaraan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld chocolade. Je zou nog de eigelen door de warme chocolade kunnen mengen, maar dat doe ik nooit. Het wordt er dan wat zwaarder van en ik wil het graag luchtig houden. Een chocolademousse wordt koud geserveerd, waardoor het wat steviger wordt.

 

Dit is een basisrecept voor een luchtige chocolademousse, maar je kunt het nog naar eigen smaak aanpassen. Voeg bijvoorbeeld bij het kloppen van de slagroom wat kaneel toe. Of oplosbare koffiepoeder, gemberpoeder, kardamompoeder, verse munt, vanille of zelfs wat chilipoeder voor een kick. Ook lekker met een scheutje rum, koffielikeur of chocoladelikeur erin. Probeer het uit en voeg toe wat jou lekker lijkt, alles kan maar niets hoeft.

 

Je kunt de mousse serveren in mooie kleine glazen en bestrooien met cacaopoeder. Maar je kunt het ook in een grote glazen schaal serveren zoals ik met de Kerst gedaan heb. Serveer het bijvoorbeeld met geschaafde chocolade en Kerst chocolade (zie foto’s in de gallery). Zet de schaal op tafel en laat iedereen zelf er iets uitscheppen.

 

Tips:

 

Van de overgebleven eigelen kan je zelf mayonaise maken.

 

Ben je net zoals ik ook zo gek op chocolade? Probeer dan ook eens deze zalige Mokka chocoladeganache of Vegan chocolademousse met aquafaba.

 

Recept Luchtige chocolademousse: