Ik heb al heel lang een madeleine bakblik in de kast staan die nog nooit gebruikt was. Hoog tijd om me eens aan deze Franse cakejes te wagen. Maar zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik niet zo’n bakster. En toch heb ik ze gemaakt en voor de eerste keer vond ik ze heel goed geslaagd. Omdat het december is heb ik madeleines met speculaaskruiden en geraspte sinaasappel gemaakt, dit past echt bij deze feestmaand. Heerlijk bij de koffie of thee!

 

Madeleines

 

De luchtige klassieke Franse cakejes worden dus in een speciaal bakblik gebakken. Het is een schelpvormig cakeje met een bol ‘buikje’. Dat buikje ontstaat tijdens het bakken. Dit komt omdat de buitenkant van het cakeje al gebakken is, maar het beslag erin nog rijzen wil. Daarom komen ze omhoog en hierdoor ontstaat het bolletje erop. En als dit buikje eenmaal ontstaan is, weet je dat de madeleines zo goed als klaar zijn.

 

Bakken maar

 

Er bestaan diverse recepten voor madeleines en ze worden ook op heel veel verschillende temperaturen gebakken. Omdat het cakeje lichtbruin gebakken moet zijn en zacht van buiten en vanbinnen, heb ik gekozen om ze op 190˚C te bakken.

 

Ook is het belangrijk dat je niet te veel beslag in de vormpjes doet, anders lopen de cakejes eruit. Vul de vormpjes voor driekwart vol, dit zijn ongeveer twee theelepels. Als je helemaal precies te werk wilt gaan, vul je elk vormpje met 28 gram beslag.

 

Het is een vrij stevig beslag wat ook nog minimaal een uur afgedekt in de koelkast moet rusten. Je zou het zelfs al een dag van tevoren kunnen klaarmaken en zo lang in de koelkast bewaren tot je ze wilt gaan bakken.
Vet de vormpjes in met boter of olie en bestuif ze dan met bloem.

 

Bewaren

 

Laat ze goed afkoelen voordat je ze opbergt in een koektrommel of plastic bakje. Hierin blijven ze 2 à 3 dagen zeker goed. Ik kan je verklappen dat ze dat niet gehaald hebben bij ons.

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op de smaak van speculaaskruiden? Probeer dan ook eens deze heerlijke Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden, Speculaas spekjes of Cranberry speculaasmuffins.

 

Extra nodig: speciaal metalen bakvorm voor madeleines

 

 

Recept Madeleines met speculaaskruiden: