De Italiaanse klassieke stoofschotel Ossobuco wordt van kalfsschenkels gemaakt. Het is gestoofd kalfsvlees, waarvan het recept origineel uit Milaan komt. Daarom wordt het ook wel Ossobuco alla Milanese genoemd. Deze Ossobuco met gremolata is echt Italiaans comfortfood.

 

Ossobuco

 

Dit traditionele gerecht is een lekkere stoofpot, heerlijk voor op een koude dag. Maar ook zomers is het erg lekker. Het wordt dus gemaakt van kalfsschenkels, tomaten, uien, wortel en bleekselderij. Het bot in de schenkel geeft de saus een extra smaak.
Kalfsvlees is natuurlijk wel iets duurder dan rundvlees en het is niet overal te koop. Vraag je slager ernaar en vraag of hij de schenkels in dikke plakken van ongeveer 2-3 centimeter dik wil zagen. Serveer dan een kalfsschenkel per persoon.
Ik heb er een heerlijke polenta met saffraan bij geserveerd en natuurlijk de gremolata topping.

 

Polenta

 

Polenta is een lekkere en voedzame vervanger voor rijst, aardappelen of pasta. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van maïsgriesmeel. Het is dus een soort romige hartige pap gemaakt van griesmeel.

 

Klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar toch is het erg lekker. Althans je moet het lekker maken. Kook de polenta in een lekkere bouillon en breng het op smaak met bijvoorbeeld saffraan en geraspte kaas. Het ziet eruit als aardappelpuree het is in no-time bereid.

 

Gremolata*

 

Het kruidenmengsel gremolata is een must bij de Ossobuco. Het geeft het gerecht een extra kick door de knoflook en wat frisheid door de citroenrasp.
Je hakt hiervoor en klein bosje bladpeterselie en een teentje knoflook fijn en raspt daar een halve citroen boven. Je mengt dit dan door elkaar en strooit het als laatste over de ossobuco op je bord.

 

Tips:

 

Dit vleesgerecht is ook lekker met spaghetti, risotto, aardappelpuree of knolselderijpuree.
Lees ook mijn blog over diverse soorten Kalfsvlees, zoals deze schenkels.

 

 

Recept Ossobuco met gremolata: