Wij zijn een paar dagen naar Terschelling geweest en daar zag ik voor het eerst in de duinen duindoornstruiken met mooie oranje besjes staan. Die hebben wij niet bij ons in de polder en ik heb een paar besjes geplukt om te proeven. Het is een lekker zuur besje met heel veel smaak. Die besjes kan je vanaf het najaar tot aan de winter plukken, maar ik wist niet zeker of dit wel was toegestaan. Daarom heb ik maar een flesje met duindoornsiroop gekocht voor de zekerheid, want ik wilde beslist iets doen met dit besje. En dat is nu deze goddelijke parfait met duindoornbes geworden. Dit nagerecht hadden we namelijk gegeten in Eilandbistro De Boschplaat en dat was zo lekker dat ik het moest maken.

 

Duindoornbes

Parfait met duindoornbes

De stekelige duindoornstruiken groeien meestal langs de kusten van ons land. De feloranje besjes zijn zure smaakbommetjes die het geweldig doen in de keuken. Je kunt ze in zowel hartige als zoete gerechten verwerken. Maak er een lekkere azijn, dressing of saus van. Of maak er een zoete siroop, gelei of jam van.
Behalve lekker zijn ze ook nog eens heel gezond, ze bevatten namelijk heel veel vitamines waarvan heel veel vitamine C, mineralen en antioxidanten.

 

Als je ze wilt gaan plukken, doe dan tuinhandschoenen aan en neem een snoeischaar mee. De struik bevat gemene stekels! Knip hele takken af en leg deze met de bessen in de vriezer. Hierdoor worden de bessen minder zuur en kan je ze makkelijk van de takken afschudden.

 

Parfait

 

Een parfait wordt ook wel semifreddo genoemd of stilstaand ijs. Dit ijs hoeft niet al roerend bereid te worden en kan dus zonder ijsmachine gemaakt worden.
Normaliter wordt het van eierdooiers, slagroom en suiker gemaakt. Maar ik heb het op een hele makkelijke manier gemaakt door slagroom met gecondenseerde melk te kloppen.
Hieraan kan je diverse smaken aan toevoegen, zoals ik nu gedaan heb met de duindoornbes siroop. De alcohol (honingrum) zorgt ervoor dat het ijs niet al te hard wordt in de vriezer. Je kunt het achterwege laten. De honingrum had ik ook gekocht op Terschelling, je kunt het vervangen door bruine rum.

 

Tips:

 

De rest van het blikje gecondenseerde melk kan je gebruiken om een heerlijke Vietnamese koffie milkshake te maken.

Ik heb een cakeblik van 20×11 centimeter gebruikt.

De 5-spices kruidenmix vind je in de grotere supermarkten. Het geeft het ijs net even een bijzondere smaak naast de duindoornbes.

 

 

Recept Parfait met duindoornbes: