De winter is de tijd voor dit soort heerlijk eten. Het mooie is dat behalve van zuurkool een stamppot, ook een heerlijke quiche met zuurkool, spek en brie kunt maken.
Je kunt één grote quiche maken maar of een aantal mini quiches. Doet de combinatie van de zuurkool met de spek en brie jij ook watertanden? Zuurkool quiche….ga jij het proberen?

 

Quiche

 

Ik had gekookte wijnzuurkool gekocht en wilde daar iets anders van maken dan een stamppot. Had al heel lang het idee om het te verwerken in een quiche, maar ik kon niet vermoeden hoe lekker dit zou worden. Het is nu absoluut een favoriet bij ons thuis.
Ook al ben je niet zo gek op zuurkool, deze quiche moet je echt eens proberen!
Dit spontane experiment is absoluut geslaagd. Door het ei-roommengsel met kaas en mosterd, wordt de smaak van de zuurkool lekker zacht en niet zo zuur.

 

Zuurkool

 

In Nederland wordt er jaarlijks miljoenen kilo zuurkool geproduceerd, maar niet alles wordt hier gegeten. Een deel hiervan is bestemd voor de export. Zuurkool wordt meestal gebruikt in een stamppot, maar deze quiche met zuurkool, spek en brie komt hier zeker vaker op tafel.
Ik denk wel dat dit het lekkerst is met gekookte wijnzuurkool, maar als jij van lekkere zure zuurkool houdt, gebruik dan de ‘gewone’ zuurkool

 

Taartbodem

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de verse ronde quiche & taartdeeg (32 cm)* van de AH gebruikt in dit recept. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. Dit is ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je diepvries hartige taartdeeg.

Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem. Hierdoor hoef je de taart niet ‘blind’ te bakken.

 

Extra nodig: quichevorm van 26 cm diameter

 

 

Recept Quiche met zuurkool, spek en brie: