Ben je net terug van vakantie in Griekenland en mis je de zwoele avonden en het lekkere eten al? Duik dan in de keuken en maak zelf deze heerlijke souvlaki (Griekse vleesspies). Marineer het vlees alvast en steek vanavond de barbecue aan, dan kan je deze avond genieten van de Griekse keuken bij jou thuis met deze zelfgemaakt souvlaki.

 

Souvlaki

 

Wie weleens in Griekenland is geweest óf in een Grieks restaurant heeft gegeten kent het vast wel. Souvlaki is het Griekse woord voor spies(je). Vlees aan een spies, vaak geserveerd met pitabrood en tzaziki. Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, maar ook wel van kip. Gegrild vlees gemarineerd in olijfolie, citroensap, knoflook en heerlijke kruiden, je krijgt er spontaan trek in. Laat het vlees een paar uurtjes marineren in de koelkast en rooster het dan op de barbecue of in een grillpan.

 

Souvlaki wordt in Griekenland zelden thuis gegeten, maar vooral buiten de deur. Het is één van de oudste fastfood gerechten uit dit land. Het gerecht is zó populair dat er zelfs speciale eettenten (souvladzidiko) zijn waar je dit kunt eten.

 

Vlees voor souvlaki

 

In Griekenland wordt veel varkensvlees gebruikt ervoor. Maar kip of lamsvlees kan je ook gebruiken. Ik heb nu varkenshaas gebruikt, dit is lekker zacht vlees wat snel klaar is. Ik heb het vlees niet te lang gegrild en een beetje rosé van binnen gehouden. Als je het te lang grilt, wordt het vlees namelijk droog.
Kippendijfilet, lamshaasjes of lamsfilet is ook erg lekker om te gebruiken.
Laat het vlees lekker lang marineren, het liefst een hele nacht in de koelkast.

 

Bereiden: Het lekkerst is om de spiesjes te bereiden boven een houtskoolgrill. Maar een grillpan of de grill van de oven werkt ook prima.

 

Erbij:

 

Natuurlijk eet je bij een souvlaki een lekkere zelfgemaakte Griekse tzatziki.
Je kunt er ook nog pitabroodjes of een Griekse salade bij serveren.

 

 

Recept Souvlaki (Griekse vleesspies):