Wij volgen het TV-programma Stanley Tucci searching for Italy op de BBC. Een geweldig programma waarin acteur Tucci de diverse regio’s van Italië bezoekt en de lokale keukens ontdekt. In de regio Puglia (de laars van Italië) wat bekend staat om zijn geurige olijfolie en zijn eenvoudige gerechten, kookt een chef spaghetti all’assassina voor hem. Deze pasta wordt ook wel moordenaarspasta genoemd omdat het zo pittig is. De pittige en iets aangebrande pasta wordt in een pan met olijfolie, knoflook en chilivlokken gebakken tot het krokant is. Een simpele maar oh zo smakelijke pasta, dit wil je proeven!

 

Spaghetti all’Assassina

 

Het bereiden van deze pasta is heel bijzonder, je bakt namelijk de spaghetti in een bakpan. Hierover giet je dan een tomatenbouillon, net zo lang tot de pasta beetgaar is. Dan laat je het een beetje ‘aanbakken’, maar pas op dat je het niet te veel laat aanbranden!
Het resultaat is een pittige, iets krokante spaghetti met mega veel smaak door de lekkere tomatensaus.
Het wordt eigenlijk net zo bereid als je risotto maakt, je bakt de pasta en voegt dan beetje bij beetje de hete bouillon toe tot de pasta gaar is.

 

Het gerecht komt dus oorspronkelijk uit de stad Bari in de regio Puglia. Deze regio staat bekend om zijn simpele gerechten, de zogenaamde cucina povera oftewel armeluiskeuken.
Minestrone en Panzanella zijn voorbeelden van recepten uit de cucina povera.

 

Spaghetti

 

Ik kreeg van de firma La Molisana een doos vol met verschillende soorten pasta en tomatensauzen. Daar zat ook spaghetti en een pot pastasaus marinara bij. En toen wist ik gelijk dat ik die heerlijke Spaghetti all’Assassina hiermee ging maken.
De authentiek Italiaans pasta van La Molisana heeft als voordeel dat het een ruw oppervlak heeft zodat de saus beter aan de pasta blijft kleven.
En de saus van dit gerecht werd heerlijk zoet door de lekkere marinara saus die in de pan ingekookt werd samen met de spaghetti.

 

Tips:

 

Voor dit gerecht kan je het beste een grote gietijzeren pan gebruiken voor een goed resultaat.

Wees niet bang om de spaghetti aan het einde lekker te laten ‘aanbakken’.

Houd je niet zo van heel pittig, gebruik dan minder chilivlokken of neem een hele rode peper en bak die in z’n geheel mee. Haal deze er dan op het laatst uit.

Wil je er een vegetarisch gerecht van maken, gebruik dan groentebouillon.

 

 

Recept Spaghetti all’Assassina: