Misschien heb je wel eens op wintersport in Oostenrijk Käsespätzle mit Speck, Sahne und Zwiebeln gegeten. Een heerlijk maar oh zo machtig soort Oostenrijks pastagerecht. Deze spätzle met uien, spek en kaassaus is mijn variatie op dit gerecht. Een caloriebommetje, maar wel heerlijke kost op een koude dag. Dit gerecht lijkt een beetje op de Italiaanse Spaghetti Carbonara, dus als je dat lekker vindt dan kan je deze spätzle vast ook wel waarderen.

 

Spätzle

 

Spätzle is een soort pasta gemaakt van bloem en eieren. Het wordt veel gegeten in Duitssprekende landen, Hongarije en Slovenië. Het wordt al eeuwenlang gemaakt in deze landen. Waar het vroeger arme mensen voedsel was, is het tegenwoordig een culinaire specialiteit. Het wordt meestal als bijgerecht bij vlees gegeten of in de soep gebruikt.

 

Het wordt gemaakt door het deeg door een grove zeef te halen, waardoor er sliertjes ontstaan. Dit valt dan rechtstreeks in een pan met water, waarin het gekookt wordt.
Je kunt dit wel in de meeste grote supermarkten vinden. Het heeft op zich weinig smaak, je moet het wel op smaak brengen met een sausje, spekjes, geraspte kaas of zoals ik gedaan heb in dit gerecht.

 

En als je dan toch een grote zak spätzle gekocht hebt, probeer dan ook eens deze Kipschnitzel met spätzle en paddenstoeltjes.

 

Tiroler gerechten

 

Bij jij ook zo gek op Tiroler gerechten? Die stevige kost die wij tijdens de wintersportvakantie nuttigen. Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je, zoals deze Zwitserse Geschnetzeltes met Spätzle gemaakt van schnitzel of een heerlijke kaas Raclette en natuurlijk als nagerecht de Kaiserschmarrn met dronken rozijnen. Stuk voor stuk heerlijke gerechten die jij zelf ook thuis kunt maken.

 

Tips:

 

Als je geen spätzle kunt vinden, kan je dit vervangen door bijvoorbeeld macaroni of een hele dunne spaghetti (spaghettini).
Serveer het met een lekkere groene salade.

 

 

Recept Spätzle met uien, spek en kaassaus: