Ik doe bijna elke week boodschappen op de markt. Dan ga ik naar mijn groenteboer die veel lokale groenten verkoopt, de kaas- en notenboer en naar de bakker waar ik grote krentenbollen haal voor manlief. Hij is gek op die grote bollen en voor hem is dit makkelijk meenemen en eten tussen zijn golf coaching door. Nu zag ik bij de bakker panini broodjes liggen en moest gelijk denken aan die heerlijke panini tuna melt die wij bij Fellini in Leeuwarden hadden gegeten. Nou die panini broodjes natuurlijk gekocht en thuis aan de slag gegaan. Het resultaat is deze heerlijke Tuna melt panini met avocadodip geworden. Misschien zelfs nog lekkerder dan bij het restaurant.

 

Panini

 

Panini sandwich is een heerlijk gevuld broodje wat gegrild wordt, het lijkt een beetje op onze tosti. Panini betekent letterlijk vertaald uit het Italiaans klein broodje. Een panini is meestal rijkelijk belegd met lekkere kaassoorten, ham, salami, tomaten, uien, etc. Dit Italiaanse broodje is een Amerikaanse hit geworden en je vindt daar dan ook heel veel verschillende soorten beleg op de menukaarten.

 

Het broodje wordt gegrild in de zogenaamde panini press, een grillapparaat speciaal voor deze broodjes. Ik heb niet zo’n apparaat en heb het daarom een paar minuten in de pan gebakken in een beetje olijfolie. Dit gaat prima, kan ik jullie verklappen. Druk het broodje wel een beetje plat tijdens het bakken.
Als ik ze nog eens ga maken, probeer ik het onder de grill van de oven.

 

Brood

 

Er zijn dus speciale panini broodjes te koop bij de bakker of de supermarkten. Die van de markt waren vrij lange broodjes van 22 centimeter. Maar ik denk dat je ook wel een stokbroodje, pistoletjes, ciabatta of zelfs focaccia brood hiervoor kunt gebruiken.

 

Kaas*

 

Natuurlijk gebruik je wel een lekkere smeltkaas. Ik had nog een zakje geraspte pizzakaas in de koelkast liggen en dat werkte prima. Ik zag bij de AH trouwens ook geraspte cheddar en geraspte mozzarella liggen, deze twee kaassoorten smelten ook heel erg goed. Neem de kaas die jij lekker vindt. Maar koop alsjeblieft niet die plakjes cheddar, dit is geen echte cheddar kaas. Zelf kaas raspen is natuurlijk het voordeligst.

 

 

Recept Tuna melt panini met avocadodip: