Culinair en cultureel genieten Leeuwarden

Culinair en cultureel genieten Leeuwarden

De komende dagen gaan we Leeuwarden ontdekken, maar ook hier weer kunnen we pas ’s middags terecht op onze kamer. Wij gaan culinair en cultureel genieten Leeuwarden en omstreken, maar eerst rijden we naar Dokkum.

 

Dokkum

https://www.friesmuseum.nl/

Dus rijden we naar Dokkum om deze mooie stad te verkennen. Het prachtige Dokkum met zijn rijke geschiedenis is de meest noordelijke stad van Nederland. Het ligt vlakbij de Waddenzee en het Lauwersmeergebied en het heeft een prachtige oude haven, binnenstad waar wij lekker gaan shoppen en lunchen.

 

Leeuwarden

https://www.friesmuseum.nl/

Wij hebben een boutique hotel midden in de stad Leeuwarden geboekt. Na even zoeken vinden we het hotel op het grote plein in de binnenstad. Wij parkeren de auto in een parkeergarage en lopen naar Hotel De Bierbrouwerij. Naast hotel is het ook een bierbrouwerij en heeft het een gezellig Grand Café. Er wordt ons verteld dat we een elitesuite hebben op de bovenste verdieping. Geen lift in dit hotel, je moet wel fit zijn om de zes(!) trappen op te lopen om in deze mooie kamer te komen. Maar dan heb je ook wat, een mooie moderne kamer met een karakteristieke sfeer en uitzicht over het bruisend centrum van Leeuwarden.

 

Wij zouden bij vrienden gaan eten, maar die zijn helaas ziek. Diverse restaurants gebeld, maar iedereen zit vol op deze doordeweekse dag. Dan maar naar beneden om te kijken of ze in het Grand Café van het hotel nog plek hebben voor ons. En ja hoor, er is gelukkig nog een tafeltje vrij. Wij bestellen heerlijke malse steaks die bereid worden in de Josper houtskoolgrill. Lekkere frieten erbij, smullen maar. We blijven de rest van de avond hier zitten en nemen een paar lekkere drankjes voordat we naar bed gaan.

 

Fries Museum

 

Deze morgen staat het Fries Museum op het programma. Het hotel ligt aan het plein waar het prachtige moderne gebouw van het museum ook aan ligt. We hoeven dus alleen maar even het plein over te steken.
Het dynamische Fries Museum heeft een aantal exposities waarvan het Ferhaal fan Fryslan natuurlijk gezien moet worden. We zien hoe de provincie Friesland in de loop der tijd is ontstaan. Je wordt ondergedompeld in Friesland middels geluid en beeld. Prachtige foto’s van het Friese landschap en geprojecteerde dichtregels op wanden wordt Friesland door dichters beschreven.
De tentoonstelling geeft ons antwoorden op de vragen: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest, hoe Fries zijn de Friese koeien, wat deden de Vikingen in Friesland, wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard en wat is Fries en wat helemaal niet?
Friesland is zoveel meer dan het skûtsjesilen, de Elfstedentocht en uitgestrekte weilanden vol zwartbont vee. Een must-do voor Friezen, toeristen en iedereen met verre Friese familie.

https://www.friesmuseum.nl/

Ook bezoeken wij het Fries verzetsmuseum. Een indrukwekkende tentoonstelling over de bewoners van Friesland in de oorlogsjaren 1940-1945. Middels foto’s, documenten, objecten en filmfragmenten die bewaard gebleven zijn, worden de verhalen over de oorlog in Friesland verteld. Verhalen die ons raken en aan het denken zetten.

https://www.friesmuseum.nl/

Wij bewonderen ook de Icons, een collectie portretten van de National Portrait Gallery uit Londen die nu te bezichtigen zijn in het Fries Museum. Foto’s, schilderen, beelden en tekeningen van diverse kunstenaars wereldwijd. Van Rubens tot aan Warhal, van iconen uit het verleden tot de huidige sterren.

 

Na het indrukwekkende bezoek aan het museum gaan we lekker lunchen op het plein en gaan we shoppen in het mooie winkelcentrum van Leeuwarden. Daarna gaan we naar het hotel om ons op te frissen voor het diner ’s avonds in Grand Café JAN! in Wergea. Je kunt er hier alles over lezen.

https://www.friesmuseum.nl/

 

Culinair en cultureel genieten in Leeuwarden

https://www.friesmuseum.nl/

Op de terugweg naar ons dorp, gaan we langs Picknickers in Terherne. Iemand had ons dat aanbevolen. Daar aangekomen blijkt het een soort stacaravan te zijn, maar we laten ons niet afschrikken hierdoor. Op de kaart staat echte Friese frieten, laten we daar nou heel veel zin in hebben. In wat denk je ….. het zijn de lekkerste frieten die wij ooit gegeten hebben!

 

Wat hebben wij genoten in het gastvrije Friesland, maar ik ben wel tot de ontdekking gekomen dat ik het liefst in het midden van het land woon. Wel zal ik vaker Friesland bezoeken om nog meer culinaire pareltjes met jullie te delen.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden