Dit is een van de lekkerste manieren om venkel te bereiden. Gestoofde venkel is lekker zacht en heeft een zoetere smaak en is lichtbruin van kleur. Het is een lekker bijgerecht bij kip, vlees of vis. En het smaakt heerlijk met de pittige salsa verde. Maak deze venkel met dragon salsa verde snel en laat me weten wat je ervan vond.

 

Venkel

 

De venkelknol heeft een speciale vorm en is een beetje een ondergewaardeerde groente in ons land en dat is jammer. Het heeft een frisse licht anijsachtige smaak en is daarnaast ook nog eens erg gezond. Lekker om rauw te eten in salades, te stoven, stomen, koken of maak er een heerlijke soep van.
De groente ziet er misschien wat intimiderend uit, maar met een aantal tips kan jij venkel snijden en bereiden als een echte chef.

 

Venkel kopen

 

Koop een mooie stevige witte knol, het liefst met het groene loof er nog aan. Dit kan je ook eten of als garnering gebruiken. Je kunt de steeltjes wel eten, maar die zijn iets draderig. Wel is het lekker om te steeltjes te verwerken in een soep, zodat er niets verloren gaat van de knol. Mocht het buitenste blad erg lelijk of bruin zijn, verwijder dit dan. Snijd wel de bruine steelaanzet eraf.

 

Venkel snijden

 

Voordat je kunt genieten van venkel, moet je deze eerst snijden. Het lijkt moeilijker dan het is. Was de venkel eerst onder stromend koud water. Snijd de venkel doormidden en snijd de harde kern eruit. Voor de gestoofde venkel doen we dat niet, want die kern houdt de parten venkel bij elkaar.
Je kunt de venkelknol in dunne repen, plakken of kleine blokjes snijden. Het ligt eraan wat je ermee gaat doen.
Hoe groter je de stukken venkel laat, hoe langer deze moet koken. Reken voor grote stukken toch zeker 20 -30minuten.
Als je de venkel in kleine blokjes snijdt en kookt of roerbakt, is de garingstijd natuurlijk veel korter.

 

Salsa verde

 

De groene saus oftewel salsa verde is een van de meest diverse sauzen ter wereld. In elk land wordt deze weer anders gemaakt en gebruikt. Ik heb er nu mijn versie van gemaakt met dragon.
In mijn blog De lekkerste wereldse groene kruidensauzen, lees je alles over de diverse sauzen gemaakt van groene kruiden.

 

Dragon

 

Dit kruid heeft een anijsachtige smaak wat goed past bij de anijsachtige smaak van venkel. De dragon versterkt daardoor de smaak van de venkel. Het is een van de meest gebruikte kruiden in de Franse keuken, denk aan bijvoorbeeld de beroemde béarnaisesaus.
Dragon heeft lange dunne blaadjes en is behoorlijk sterk van smaak, wees er daarom niet te gortig mee. Maar in de salsa verde met de overige ingrediënten, is het een echte smaakmaker bij de venkel.
Als je dragon koopt, let er dan op dat dit er mooi groen en fris eruitziet.

 

Tips:

 

Wil je dit gerecht vegetarisch houden, dan gebruik je natuurlijk groentebouillon in plaats van kippenbouillon.

Wij hebben een stukje zalm bij deze venkel gegeten en dat was heerlijk.

 

 

Recept Venkel met dragon salsa verde: