Ik had nog een halve grote pot witte bonen in de koelkast staan. En die stond me eigenlijk in de weg, dus moest en zou ik er iets mee doen. En ik had ook nog een potje nduja in de koelkast staan, als ik die twee nou eens combineer? Nou ik kan jullie verklappen dat ik er een heerlijke witte bonendip met nduja van gemaakt heb. Dit is – voor de broodnodige variatie – weer eens iets anders dan hummus. Snel gemaakt en ideaal als borreldip met rauwkost of een stokbroodje, of als lunch op een boterham.

 

Dips

 

Wij zijn gek op dips! En ik heb al een aardige verzameling op de site staan. Je kunt ze allemaal vinden onder sauzen/dips. Zo heb ik al een hele reeks verschillende soorten hummus erop staan, maar ook veel lekkere verse groene kruidendips. De lekkerste dips ontstaan vaak door het verwerken van restjes, zoals bijvoorbeeld deze Spinazie yoghurtdip.

 

Witte bonen

 

Natuurlijk kan je gedroogde bonen kopen, deze weken en daarna koken. Maar ja, daar hebben we niet altijd tijd voor hè. Dus koop een pot of blikje bonen en gooi deze in jouw keukenmachine en de dip is klaar.
Omdat witte bonen zo zacht zijn, kan je er heel goed een dip van maken. Ik heb er ook wel eens een witte bonenpuree van gemaakt en dit geserveerd in plaats van een aardappelpuree. Je hebt dan in een mum van tijd een lekkere puree op bord. Geroosterde worstjes, broccoli en tomaatjes
Witte bonen hebben weinig smaak van zichzelf, ga daarom lekker los met kruiden, specerijen of nduja.

 

Nduja*

 

Nduja is een Italiaanse pittige soort smeerbare worst die een gerecht heel veel smaak en kick geeft. Pas wel op, want het is erg pittig. Begin daarom eerst met een theelepeltje van dit goedje en proef dan hoe de smaak is. Je kunt altijd meer toevoegen, maar eruit halen lukt niet meer. Nduja geeft zoveel smaak aan het gerecht, dat je eigenlijk geen peper en zout meer nodig hebt. Je kunt nduja bestellen online bij een Italiaanse speciaalzaak.

 

Tips:

 

Mocht je geen nduja kunnen vinden of wil je er een vegetarische/vegan dip van maken, vervang het dan door gerookte paprikapoeder en een extra teentje knoflook.

Je kunt de dip afgedekt in de koelkast bewaren. Serveer de dip niet te koud, dus haal het op tijd uit de koelkast.

 

 

Recept Witte bonendip met nduja: