Lekkere traditionele snert zoals mijn oma en mijn ouders deze maakten. Het is een stevige kost, ideaal voor een koude dag. En de volgende dag is de soep eigenlijk nog lekkerder omdat de smaken erin getrokken zijn. Vandaag gaan we dus een ouderwetse erwtensoep zelf maken.

 

Erwtensoep of snert

 

Over de hele wereld wordt erwtensoep gegeten, maar snert is toch wel een typisch Nederlands gerecht. Hollandse erwtensoep oftewel snert wordt gemaakt van groene spliterwten. De soep is vaak zo dik, dat het meer op een dikke pap lijkt. Snert gaat heel ver terug, in het begin van de 16e eeuw is er al een recept voor deze soep uitgeschreven.
Toen werden er erwten in water gekookt, maar later zijn daar de andere ingrediënten bij gekomen, zoals gezouten vlees of spek en groenten.

 

Traditioneel gaat er knolselderij, wortel, ui en prei in als groenten. Als vlees gaat er ‘vet’ vlees in zoals spek(lap), karbonades, varkenspoot of krabbetjes. Erbij wordt er een rookworst geserveerd. Men zegt dat het pas snert heet, als de soep een hele nacht gestaan heeft waardoor deze soep zo dik wordt.

 

Erg lekker en traditioneel wordt er roggenbrood belegd met katenspek bij gegeten. Echte vullende maaltijd dus.
Ik maak altijd een grote pan snert, ten eerste omdat het de volgende dag nog lekkerder is en ten tweede omdat ik porties invries voor als we er weer zin in hebben.
In sommige recepten gebruikt men aardappelen om de soep dikker te maken, maar in het originele recept worden geen aardappelen gebruikt. Ik vind het persoonlijk ook niet lekker.

 

Je hebt over de hele wereld recepten van erwtensoep of soep gemaakt van bonen of linzen.
In India eten ze Dhal gemaakt van linzen, in Arabische landen de rode linzensoep, in Mexico de bonensoep en in Frankrijk de Cassoulet. Allemaal goed gevulde soepen gemaakt van peulvruchten.

 

Tips:

 

Door de spliterwten een nacht te laten weken in koud water, verkort dit de kooktijd van de erwten.
Lekker met plakjes roggebrood met katenspek
Je kunt de soep pureren met een staafmixer om de soep dikker te maken.
Als je de soep te dik vindt, kan je het verdunnen met wat bouillon of water.

 

 

Ouderwetse erwtensoep zelf maken: