Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een soort vegetarische soep uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen). De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt. Omdat peulvruchten zo eiwitrijk zijn, zijn ze een uitstekende bron van proteïnes voor vegetariërs en/of mensen die weinig vis of vlees eten. Deze Dahl van zwarte linzen is een Dahl Makhani van linzen en kidneybonen.

 

Dahl

 

Dahl wordt dus veel gegeten in India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka en Bangladesh, maar ook in Suriname. Dit gerecht kan van diverse soorten peulvruchten gemaakt worden, meestal van linzen (zwarte, rode, groene, gele en/of oranje), maar ook van kikkererwten, spliterwten of mungbonen. Afhankelijk van het soort peulvrucht of de bereiding, heeft dit gerecht een eigen benaming.

 

Dit gerecht is niet moeilijk te maken maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Het ene linzensoort heeft een langere kooktijd nodig dan een ander soort. Meestal begin je met het koken van de linzen in water (zonder zout!). Je voegt aan het einde van de kooktijd de specerijen en kruiden toe.

Dahl van zwarte linzen

 

Zwarte linzen

 

Beluga linzen oftewel zwarte linzen is de kaviaar van de linzensoorten. Daarom wordt het ook vaak beluga genoemd, omdat het na het koken op kaviaar lijkt. Deze linzen hebben een verfijnde smaak. En het fijne van deze linzen is dat ze hun structuur en kleur behouden na het koken. De linzen bevatten veel eiwitten en hebben een hoge voedingswaarde en ze zijn licht verteerbaar. Daarom zijn linzen zo goed voor sporters, vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger.

 

De zwarte linzen hoeven niet geweekt te worden voordat je ze kookt en de kooktijd is niet zo lang als andere linzen. Binnen 15-20 minuten zijn ze al gaar. Spoel ze wel goed schoon voordat je ze gaat koken.
Je kunt zwarte linzen kopen in bio- of natuurwinkels. Mocht je ze nou helemaal niet vinden, vervang ze dan door gedroogde linzen die jij wel kunt kopen in de supermarkt. Let dan wel even op de kooktijd van deze linzen, dat kan verschillen met de zwarte linzen.
Maar als je de zwarte linzen toch kopen gaat, dan heb ik nog meer heerlijke recepten hiervoor. Zoals deze Beluga linzen met biet, wortel en pastinaak of Beluga linzen met regenboogwortel en zalm.

 

Tips:

 

Als je alle specerijen die in de soep gaan niet wil aanschaffen, koop dan alleen de garam masala kruiden en meng hiervan ongeveer 2 eetlepels door de soep in plaats van de kurkuma, paprikapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder.

Je kunt bij de dahl groenten en/of rijst serveren. Maar naanbrood, roti of chapati is er ook erg lekker bij. Dat kan je lekker dippen in deze dikke soep.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Dahl van zwarte linzen: