Ik ben gek op andijviestamppot en kwam tot de ontdekking dat ik hiervan maar een recept heb staan op de site. Vandaag heb ik een heerlijke andijviestamppot met fenegriek kaas gemaakt, dit was zo lekker dat ik gelijk het recept maar heb uitgeschreven voor jullie. Je kunt er ook een vegetarische variant van maken door de spekjes weg te laten of dit te vervangen door vegetarische spekreepjes.

 

Stamppot

 

Wij Hollanders stampen wat af als het kouder wordt. Stamppot is toch wel een oer-Hollands gerecht. Ik ben er gek op. Waar je vroeger de geijkte stamppotten had, kan je nu van bijna alle soorten groenten en aardappelen wel een stamppotje maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Boerenkoolstamppot met zoete aardappelen, Stamppot knolselderij met paddenstoelen, Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto, Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille of Stamppot van kool en prei met salsa verde? Klinkt niet verkeerd toch. Er staan nog veel meer stamppotrecepten op de site, zoek ze maar eens op.

 

Andijvie

 

Je kunt voorgesneden andijvie kopen in de supermarkt, maar je kunt ook een hele andijvie kopen. Dan snijd je deze heel dun, spoel het in koud water en slingert het dan droog in een slacentrifuge. Hierdoor krijg je super verse en lekker knapperige andijvie.
Andijvie is een frisse groente met een bittertje, ik vind dat erg lekker. Dat bittere komt omdat andijvie familie is van de witlof. Je kunt het rauw zoals in een stamppot maar ook gekookt eten.
Er bestaat een heelbladig soort andijvie en een krulandijvie (frisée). De krulandijvie is meer bitter dan de heelbladige andijvie.

 

Andijvie behoort tot de groene bladgroenten, deze groenten zitten boordevol vitaminen, vezels, mineralen en nog veel meer goeds voor onze gezondheid. Ze versterken ons immuunsysteem, verlagen het risico op diabetes, kunnen helpen bij afvallen en zijn ook nog eens lekker. Zo bevatten elke groentesoort zijn specifieke vitamines en mineralen.
Varieer daarom zoveel mogelijk met verschillende groenten, dit komt jouw gezondheid ten goede.

 

Fenegriek kaas

 

Omdat ik een mooie stuk geitenkaas fenegriek had ontvangen en ik er iets mee wilde doen, heb ik het in deze stamppot verwerkt. Dit was een super combinatie. Hierdoor hoef je geen rookworst of vlees meer te serveren bij dit gerecht, want je krijgt genoeg eiwitten naar binnen. Je mag natuurlijk wel een lekkere worst erbij serveren als je dit wilt natuurlijk.
Meng de kaas op het laatst door de stamppot, zodat ze niet helemaal smelten maar net lekker zacht worden.

 

 

Recept Andijviestamppot met fenegriek kaas: