Ik had nog nooit Arancini gemaakt, dus met de 14 daagse Italiaanse food challenge werd ik uitgedaagd om ze toch eens te maken. Het zijn de Italiaanse nasiballen zeg maar, gefrituurde balletjes gemaakt van risotto. Dus moet je eerst risotto maken en dan kan je de balletje maken. Ik heb het gedaan van overgebleven risotto, dus gewoon wat extra gemaakt speciaal voor de Arancini. Ik heb hierin ook nog een mini mozzarella bolletje verstopt voor de extra smeuïgheid. Vandaag staan dus Arancini Italiaanse risottoballetjes op het menu.

 

Omdat ik ze gevuld heb met mozzarella zijn het behoorlijk grote ballen geworden. In principe hebben ze de grootte van een golfbal, de mijne zijn iets groter geworden. Het is dus een complete maaltijd geworden daardoor. Je kunt ze natuurlijk kleiner maken en serveren als (borrel)hapje of als voorgerecht.

 

Het handigste is dus dat je extra risotto maakt en het restje iets droger kookt dan risotto zou moeten zijn. Hiervan maak je dan de Arancini.
Het vergt dus wel even tijd, maar dan heb je ook wat.
Desnoods vries je ze in, voor als je ze een keer later wilt eten. Je kunt ze dan bevroren frituren, het bakken duurt dan iets langer.
In plaats van paneermeel kan je Panko (Japans paneer) of broodkruim gebruiken.

 

Risotto*

 

Hier vind je een recept van risotto wat je kunt gebruiken als basis voor de balletjes. Je kunt in principe elk soort risotto ervoor gebruiken, als de ingrediënten in de risotto maar fijngesneden zijn.

 

 

Recept Arancini Italiaanse risottoballetjes: