Ik heb niet zoveel varkenshaas recepten op de site staan, terwijl dit zo’n lekker stukje vlees is. Toen ik op TV een varkenshaas recept voorbij zag komen van good old Mary Berry, wilde ik dit gelijk maken. Het was ontzettend lekker en daarom deel ik het nu het recept voor Aziatische varkenshaas met sugar snaps met jullie. Het recept van Mary Berry heet trouwens Sticky Soy and Ginger Pork Fillet, mocht je dit willen opzoeken.

 

Varkenshaas

 

Varkenshaas is het meest malse stukje vlees van een varken en daardoor ook het meest dure stukje vlees. Het is een lange malse spier die in de rug van het varken zit en bestaat uit een dikker gedeelte wat smal uitloopt. Voor dit recept heb je ongeveer 500-600 gram nodig.

 

Hoe beter het vlees, hoe lekkerder het is. Koop varkenshaas bij de slager, ik bestel het altijd online, dan weet ik zeker dat ik geen vlees heb waarin water gespoten is.
Haal het vlees een half uurtje voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog en bak het in een hete antiaanbakpan in zonnebloemolie rondom goudbruin (door de honing zal het vlees snel donker worden). Draai het vuur dan naar middelhoog en bak het dan in ongeveer 10-15 minuten gaar tot een kerntemperatuur van 63˚C.
Als je een goede kwaliteit varkenshaas hebt, kan je deze rosé serveren.
Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie op de snijplank voordat je het in plakken snijdt.

 

Aziatische marinade

 

Deze marinade zorgt ervoor dat het varkenshaasje heel veel smaak krijgt. En van de overgebleven marinade maak je nog een lekkere saus bij het vlees. Dit moet je wel goed verwarmen voordat je het serveert.
Ik heb in de marinade iets extra’s toegevoegd, namelijk een chili knoflooksaus. Ik ben verslingerd aan deze lekkere pittige saus en vond dat dit nog prima in de marinade kon om het zoete van de zoete chilisaus en honing wat te compenseren. Deze chili knoflooksaus van Lee Kum Kee vind je o.a. in de AH. Als je zo’n potje koopt, kan je het voor nog veel meer recepten gebruiken, zoals voor deze Aziatische runderstoof met udon noedels of zoete aardappelsoep met miso en chili knoflooksaus.

 

Erbij:

 

Ik had nog wat gele rijst liggen en heb dit erbij geserveerd. Je kunt ook witte rijst of mie erbij doen.
Als groente zijn deze sugar snaps erg lekker, maar peultjes, paksoi, groene boontjes, rode paprika, witte kool, of Aziatische roerbakgroenten zijn er natuurlijk ook erg lekker bij.

 

 

Recept Aziatische varkenshaas met sugar snaps: