Fluweelzachte, vegetarische soep met een heerlijke umami en pittige smaak. Dat is deze zoete aardappelsoep met miso en chili knoflooksaus. De soep is eenvoudig te maken en het zoete van de zoete aardappelen gaat heel goed samen met het hartige van de rode miso en het pittige van de chili knoflooksaus. Heerlijk als lunch, maar ook als avondeten met een lekker stuk brood erbij. Een hartverwarmende soep voor een koude dag.

 

Zoete aardappel

 

De zoete aardappel is eigenlijk een zoete bataat en helemaal geen aardappel. Het staat bekend als het gezonde alternatief voor onze Hollandse aardappelen. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar er zijn boeren in ons land die zoete aardappelen telen.

 

Je kunt de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het vooral een populaire groente bij kinderen. Alhoewel onze kleinkinderen wel moesten wennen aan een zoete en oranje aardappel.

 

Deze knol is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Er zitten wel koolhydraten in deze knol, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in het lichaam. Daarom blijft het toch een lekker alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.
Behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een paarse variant.
Als je onder ingrediƫnten op de site zoekt op zoete aardappel, vind je allerlei heerlijke recepten met de oranje en paarse zoete aardappelen.

 

De soep

 

Het voordeel van zoete aardappelen is dat je het niet lang hoeft te koken voordat het gaar is. Deze soep is dus snel gemaakt. En de zoete aardappel geeft een zijdezachte en romige soep. Er hoeft eigenlijk geen room bij, maar ik het een klein pakje kokosmelk op het laatst erdoor gemengd voor een extra smaak.
Maak de soep zo dik of zo dun als jij lekker vindt. Omdat het een koude dag was, heb ik de soep lekker dik gelaten. Door meer bouillon of water toe te voegen, maak je een dunnere soep.

 

Miso

 

Miso is een hartige pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit geeft de zoete aardappelsoep een lekkere umami smaak. Misschien heb je wel eens een miso soep gegeten, dan ken je de smaak wel.
Ik bestel de miso altijd online bij een Aziatische toko. Je hebt verschillende soorten van wit tot heel donkerbruin. Hoe lichter de miso, hoe milder de smaak. Ik vind de rode het lekkerst.
Ik had al eens een Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter en een Zoete aardappelpuree met chili knoflooksaus gemaakt. Deze twee smaakmakers gaan heel goed samen met het zoete van de aardappel. Nu heb ik ze alle twee gebruikt in de soep en dat geeft een heerlijke smaak.
De Lee Kum Kee chili knoflooksaus* koop ik meestal bij de AH.

 

Tip:

 

Lekker bij deze soep is een zelfgemaakt Naanbrood.

 

 

Recept Zoete aardappelsoep met miso: