Zoals jullie weten heeft manlief 26 jaar in Amerika gewoond. Daarom komen er diverse Amerikaanse recepten voorbij op mijn site. Zo ook deze in de oven gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter. Dit gerecht is ook perfect voor de barbecue.

 

Ik heb deze keer een zoete aardappel gebruikt in plaats van ‘gewone’ aardappelen. Het hartige en pittige van de boter combineert goed met het zoete van de aardappel.
Pof de aardappelen met of zonder aluminiumfolie in de oven. Het voordeel van aluminiumfolie is dat de aardappelen niet kunnen uitdrogen en dat je oven schoon blijft.
Als je ze zonder aluminiumfolie gaart in de oven, krijg je wel een lekker krokante aardappelschil.
Je kunt gepofte aardappelen serveren met een klont roomboter erin, maar ik heb deze heerlijke boter voor je. Comfort food in een aluminium pakje.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een zoete knol, oftewel een bataat. Het staat bekend als het gezonde alternatief voor onze aardappelen. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar de zoete aardappel wordt nu zelfs in ons eigen land geteeld.

 

Je kunt de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
Deze bataat is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Er zitten wel veel koolhydraten in deze knol, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in ons lichaam. Daarom blijft het toch een gezond alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.
Oh ja, behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een paarse variant.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappelen? Dan heb ik nog heel veel heerlijke recepten voor jou, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Geplette paarse zoete aardappelen
Zoete aardappel frietjes uit de oven
Curry met kikkererwten en zoete aardappelen
Gepofte paarse zoete aardappel met paling
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Zoete aardappel smoothiebowl
Paarse zoete aardappel kokosijs

 

Tip:

 

Miso is een hartige pasta gemaakt van sojabonen en tahin of tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Je kunt beide producten vinden in de grotere supermarkten of in een toko.

 

 

Recept Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter: