Ik zag bij mijn groenteboer paarse zoete aardappelen liggen, gelijk gekocht natuurlijk. Maar ja wat je ervan maken? Ik had nog heerlijke gerookte paling liggen van de palinglunch in restaurant** De Lindenhof. Deze twee gecombineerd in dit gerechtje gepofte paarse zoete aardappel met paling. Ontzettend leuk om te serveren als voorgerechtje tijdens een etentje thuis.

 

Zoete aardappel

 

Behalve de oranje zoete aardappel, bestaat er dus ook een paarse, witte en gele. De paarse had ik nog niet gezien in ons dorp, daarom kocht ik ze gelijk toen ik ze zag liggen.
Zoete aardappelen zijn eigenlijk helemaal geen aardappelen, maar een soort wortel. Ze zijn niet alleen heel erg lekker en zoet, maar ook nog een soort superfood. Zoete aardappelen zitten namelijk vol met vitamine A, C, vezels, kalium, bètacaroteen en antioxidanten. Goed excuus om ze vaker te eten.
Als je zoete aardappelen koopt, vermijd dan de exemplaren met een zachte schil, rimpels, scheuren of zachte plekken. Je kunt ze ongeveer 3 tot 5 weken bewaren op een koele, droge plek.

 

Door ze te poffen in hun schil in de oven, blijven alle goede vitamine en mineralen in de aardappel. En het is een super makkelijke manier om deze aardappelen te bereiden. Ze komen zoet en lekker luchtig uit de oven, heerlijk om te vullen. En als je hele grote aardappelen hebt, kan je er zelfs een hoofdgerecht van maken. Vul ze met wat jou lekker lijkt, dit kunnen groenten zijn, maar ook gebraden gehakt of pulled pork.

 

Poffen in de oven

 

Was de aardappelen goed schoon en pak ze goed in aluminiumfolie. Leg ze in de hete oven en pof ze in ongeveer een uur gaar. Check tussendoor of ze gaar zijn door er met een punt van een scherp mes in te prikken. Haal ze uit de oven (pas op: ze zijn heet) en pak ze uit.
Snijd ze in en vul ze met iets lekkers. Smullen maar.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappelen? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zoete aardappelgnocchi, Stamppot zoete aardappel met maïs en garnalen, Zoete aardappel frietjes, Hasselback van zoete aardappelen, Zoete aardappelcake of Zoete aardappel smoothiebowl?

 

Tips:

 

Als je geen paarse zoete aardappelen kunt vinden, neem dan de oranje.
Neem niet te grote aardappelen.
In plaats van paling kan je ook gerookte forel of zalmblokjes gebruiken.

 

 

Recept Gepofte paarse zoete aardappel met paling: