Ik ben de laatste tijd mijzelf aan het uitdagen om recepten te maken, die ik nog niet eerder bereid heb. Zo ook gnocchi zelf maken. Deze zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout en zijn volgens mij goed gelukt voor de eerste keer. En de smaak was echt top. Fluweelzachte deegkussentjes met een hartige topping.

 

Gnocchi

 

Gnocchi (spreek uit njokkie) is een pastasoort uit Italie. Het betekent letterlijk klont en dat is het eigenlijk ook. Een klontje gemaakt van aardappelen en bloem. Het lijkt een beetje op een dumpling of knoedel.
Het recept van gnocchi die patate is al eeuwenoud. De zachte textuur van gnocchi combineert heel goed met lekkere sauzen.
Ik heb deze zelfgemaakte gnocchi nog even in de boter gebakken met zwarte knoflook en salieblaadjes.

 

Zelf gnocchi maken is even een handigheidje en je moet er geduld voor hebben. Met een beetje liefde maak je de lekkerste gnocchi zelf.
In plaats van aardappelen heb ik zoete aardappel gebruikt. Deze heb ik ongeveer een uur in de oven gaar gepoft. Dit is de manier om een niet te vochtige zoete aardappel te krijgen. Als je zoete aardappelen namelijk kookt, worden ze erg nat. En dat wil je niet als je gnocchi gaat maken.

 

Als de aardappelen gaar zijn gepoft, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Dan pel je de schil eraf en dep je de hele aardappel nog even droog met keukenpapier.
Ik heb voor een mooi glad resultaat de aardappelen gepureerd in de keukenmachine, maar je kunt de aardappelen ook fijn prakken.

 

Dan weeg je de afgekoelde aardappelen af en mengt dit met de bloem. Kneed er een elastisch deeg van. Lijkt het te plakkerig dan voeg je nog wat bloem toe.
De truc is om niet teveel te kneden, je wilt een luchtig deegkussentje maken. Het lijkt misschien een te zacht en slap deegje, maar geloof me het komt allemaal goed.
Het koken gaat heel erg snel, zodra de gnocchi boven komen drijven in de pan dan zijn ze gaar. Haal ze voorzichtig uit het water met een schuimspaan.
Bekijk de foto gallery hoe ik ze gemaakt heb.

 

In plaats van geraspte Parmezaanse kaas, heb ik nagelhout** erover geraspt voor een lekkere hartige touch. Nagelhout is gedroogd rundvlees uit het Noordoosten van ons land. Je kunt dit vervangen door droge (harde) worst of natuurlijk Parmezaanse kaas.
Mocht je nagelhout in huis hebben, maak dan ook deze heerlijke Salade van nagelhout en boontjes.

 

Tip:

Zwarte knoflook* vind je o.a. bij de AH. Zo niet, vervang het dan door 2 teentjes gewone knoflook.

 

 

Recept Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout: