Manlief had een golfclinic verzorgd in Emmen en na afloop kreeg hij als bedankje een plankje met daarop 2 stuks nagelhout en een ‘golf bitter’. Nu had ik geen idee van nagelhout was. Het zag eruit als de Italiaanse Bresaola en nadat ik er een paar plakjes vanaf gesneden had, bleek dit ook zo te zijn. Ik heb er o.a. deze heerlijke salade van nagelhout en boontjes van gemaakt.

 

Nagelhout

 

Nagelhout oftewel naegelholt, nagelhoalt, nagelhoolt is gedroogd rundvlees.
Het is een soort boerenrookvlees, een typisch streekproduct uit delen van Drenthe, de Achterhoek, Twente en Salland. Je kunt het vergelijken met rookvlees, alleen wordt dit vlees niet gerookt maar gedroogd. Het is een traditioneel streekproduct en wordt nog door enkele slagers in het oosten gemaakt. Het vlees – uit de bilspier van een koe – wordt ingewreven met zout en soms ook met kruidnagel of nootmuskaat. Daarna wordt het enkele maanden opgehangen om te drogen. De naam komt van de spijkers (naegels) waaraan het vlees hangt.
Er zijn recepten van nagelhout van meer dan 100 jaar oud, zo lang wordt het al gemaakt.
Het was vroeger een soort luxe vleeswaren wat alleen maar werd aangesneden als er hoog bezoek was. Het werd in plakjes geserveerd bij een borreltje, of in dun gesneden plakjes op tarwebrood geserveerd.

 

Het lekkerst is het om het in hele dunne plakjes te serveren. Ik heb helaas geen snijmachine, dus moest ik het betere snijwerk met een keukenmes doen. Je kunt nagelhout als een soort carpaccio serveren of op een borrelplank. Maar ik wilde er nog iets meer mee doen en heb het in deze heerlijke salade verwerkt.
De rest gaan we lekker zo oppeuzelen.

 

Om er een soort van Nederlandse salade van te maken, heb ik er ook oude kaas, zwarte ogen bonen en walnoten uit mijn zusjes tuin in verwerkt. De sinaasappel is niet echt Nederlands (haha), maar geeft de salade wel een frisse smaak.

 

Tips:

 

De zwarte ogen bonen oftewel black eyed peas kan je ook vervangen door andere peulvruchten.
En nog zo’n lekkere salade met peulvruchten is deze Salade met Mediterrane boontjes mix, wortel en radijsjes.

 

Recept Salade van nagelhout en boontjes: